Adormirea Maicii Domnului – Traditii si superstitii, pastrate cu sfintenie in popor
In randul credinciosilor, sarbatoarea este cunoscuta si printr-o serie de traditii si obiceiuri pe care oamenii de la sate le respecta cu sfintenie.
Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare, una dintre marile sarbatori ale bisericii crestine, praznuita in 15 august, marcheaza trecerea de la vara la toamna si totodata Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.
Sfanta Maria este sarbatoare libera legala, iar 4 milioane de romani sunt liberi azi.
In dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune, faguri de miere, apoi merg in cimitir pentru a tamaia mormintele. Taranii care au vii mari obisnuiesc ca acum sa tocmeasca pandarii sau paznicii pentru a le pazii.
Tot de la aceasta data, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati. Se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.
De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semana¬turile de toamna.
In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac, iar florile se pun la icoana Fecioarei Maria, pentru a fi bune de leac.
Ziua Marinei
In 15 august este celebrata si Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. La malul marii, dar si in orasele dunarene sunt organizate ample serbari.
Astfel, de Ziua Marinei Romane, au fost organizate festivitati in garnizoanele Constanta, Braila, Bucuresti, Galati, Mangalia, Sulina, Timisoara si Tulcea, prin ceremonii militare si religioase.
R.O.