Cei mai frumosi ani nu sunt intotdeauna si cei mai sanatosi. Trecerea de la copilarie la tinerete provoaca transformari hormonale si sensibilitate psihica, ceea ce face posibila aparitia temutei boli de piele - psoriazis.
# Boala afecteaza 4% din populatia lumii
Desi inca nu au fost descoperite cu exactitate cauzele aparitiei leziunilor tegumentare albicioase si ingrosate de la nivelul scalpului, mainilor, picioarelor, coatelor si genunchilor, modificarile hormonale au un rol extrem de important in acest caz. Studiile realizate de specialisti indica o incidenta a bolii de 4% din populatia intregii lumi, multe dintre cazuri fiind reprezentate de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani. Boala are trei stadii: progresiv, stationar si regresiv. In prima etapa, pielea se inroseste, culoarea petelor devine foarte luminoasa, iar pielea se umfla usor si se intareste. Cand stationeaza, eruptia inceteaza, petele se unesc si devin palide, iar in stadiul de regres eruptia dispare complet si in locul ei raman niste pete mici, intunecate.
# Factori care agraveaza
alcoolul;fumatul;cafeaua;stresul;alimentele grase;prajelile;expunerea prelungita la soare.
# Terapia adjuvanta
Chiar daca afectiunea nu se vindeca definitiv, dietele care curata ficatul si ceaiurile cu proprietati detoxifiante au rol adjuvant. „Noi recomandam tuturor pacientilor tratamentele naturiste si ne bucuram ca tot mai multi dintre ei au inteles ca un astfel de tratament este mult mai eficient si mai sanatos pentru corpul si metabolismul lor. Tratamentul naturist pentru psoriazis se bazeaza pe folosirea plantelor, ierburilor si uleiurilor naturale cu efecte benefice pentru corp. Plante precum floarea-soarelui, aloe vera, jojoba, ovaz sunt folosite in compozitia unguentelor ce se aplica pe zonele afectate, ca obiect al unui tratament foarte eficient”, spune dr. Carmen Comanescu, medic specialist dermatolog.