Admitere liceu 2024. Cum sunt departajați elevii cu medii egale

Publicat: 10/07/2024 | 13:15
sursă foto: CANCAN.RO

Marți, 9 iulie 2024, au fost publicate rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2024 – după depunerea contestațiilor. Absolvenții clasei a VIII-a mai au de trecut un hop – admiterea la liceu. În acest an, potrivit Ministerului Educației, aproximativ 40.000 de elevi nu au reușit să obțină o notă de trecere la Evaluarea Națională 2024. Prin urmare, după afișarea notelor inițiale s-au înregistrat un număr record de contestații depuse – peste 27.600 – la Limba și literatura română (14.486), Matematică ( 12.731) și Limba maternă (425). 

În urmă cu o zi, pe site-ul Evaluare.edu.ro au fost afișate notele și mediile finale pentru cei care au dorit reevaluarea lucrărilor. După afișarea rezultatelor finale de la contestații, notele pentru 14.720 de lucrări au fost schimbate prin creștere, în timp ce pentru 9.646 de lucrări notele au fost modificate prin scădere, iar încă 9 elevi au obținut media 10 la examen.

Anul acesta, criteriile de departajare a elevilor pentru admiterea la liceu este influențată 100% de media obținută la Evaluarea Națională 2024. Conform site-ului admitere.edu.ro, a fost deja publicată ierarhia pe județe și în București a absolvenților clasei a VIII-a.

De altfel, începând e joi, 11 iulie 2024, elevii vor putea începe completarea fișelor de înscriere. Admiterea elevilor care au obținut media de trecere la Evaluarea Națională 2024 se va desfășura conform Ordinului  nr. 6.154/31.08.2023.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Educației – vezi AICI ghidul privind admiterea la liceu 2024 – elevii vor completa opțiunile alături de părinți și de profesorii diriginți – în perioada 11-22 iulie 2024.

Citește și: S-AU SCHIMBAT NOTELE LA EVALUAREA NAȚIONALĂ 2024 | REZULTATELE FINALE, PUBLICATE PE EDU.RO

Ce e bine să faci înainte de completarea opțiunilor pentru admiterea la liceu

  • realizează o listă cu specializările pe care le dorești și codurile aferente acestora
  • verifică – orientativ – ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția ta în ierarhia județeană/ a Municipiului București.
  • asigură-te că lista cuprinde un număr mare de opțiuni și că numărul locurilor corespunzător opțiunilor tale depășește poziția ta în ierarhie.

Absolvenții clasei a VIII-a trebuie să știe că opțiunile se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii. Este indicat să completeze cât mai multe opțiuni – sistemul de operare va verifica absolut toate opțiunile menționate până când elevul este repartizat la una dintre ele. Cu cât sunt mai puține variante sau coduri introduse greșit, cu atât mai mult există riscul de repartizare la o specialitate nedorită sau la nerepartizarea candidatului. După completarea fișei și introducerea opțiunilor în calculator, elevii primesc fișa completă – care trebuie verificată cu atenție înainte de a fi semnată. Între 25 și 30 iulie 2024, se vor depune dosarele la școala unde elevii au fost repartizat.

Ce se întâmplă cu elevii care au obținut medii egale la Evaluarea Națională 2024

Potriti Ministerului Educației, în cazul în care doi sau mai mulți elevi au au obținut medii egale la Evaluarea Națională 2024, aceștia vor fi departajați în funcție de următoarele criterii – în această ordine:

  • media generală de absolvire a claselor V-VIII,
  • nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evalurăii Naționale
  • nota obținută la proba de matematică
  • nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

Citește și: IREAL! CE NOTĂ A PRIMIT UN ELEV DE 3.50, DUPĂ CE A FĂCUT CONTESTAŢIE? I-A ŞOCAT ŞI PE CORECTORI

Repartizarea pe locurile speciale pentru romi și CES

Repartizarea pe locurile speciale pentru romi și CES se va desfășura conform următorilor pași: 15-16 iulie 2024 – completarea opțiunilor, iar pe data de 18 iulie 2024 va avea loc repartizarea candidaților și comunicarea rezultatelor. Admiterea în învățământ special va avea loc în perioada 15-16 iulie 2024