Oficialii americani ar face presiuni asupra autorităților din România în cazul celebrilor frați Andrew și Tristan Tate, conform unor informații „pe surse”.
Conform unor surse citate de publicația FINANCIAL TIMES, cazul fraților Tate a fost discutat într-o primă fază de oficialii americani cu membri ai Guvernului român săptămâna trecută.
Mai recent, cazul celor doi frați Tate a fost reluat de emisarul special al președintelui Donald Trump, Richard Grenell, în timpul unei întrevederi cu ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, la Conferința pentru Securitate de la Munchen, conform surselor Financial Times.
Washingtonul ar fi cerut autorităților române să le returneze pașapoartele fraților Tate și să le acorde acestora permisiunea de a se deplasa, înainte de finalizarea procedurilor judiciare.
Emil Hurezeanu a refuzat să facă vreun comentariu asupra discuțiilor cu emisarul special al președintelui Donald Trump.
Purtătorul de cuvânt al ministrului român al Afacerilor Externe a declarat că Emil Hurezeanu a avut inițiativa întrevederii, explicând că el și Richard Grenell “se cunosc de mult timp” întrucât au fost amândoi ambasadori la Berlin în primul mandat al președintelui Donald Trump.
Purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii despre discuții, dar a precizat, potrivit Financial Times:
“Instanțele judiciare române sunt independente și acționează în baza legilor, sunt respectate procedurile”.
(Citește și: Cine sunt câștigătorii de la premiile BAFTA. Sebastian Stan s-a numărat printre nominalizați)
Richard Grenell a declarat că “nu a avut o conversație substanțială” cu Emil Hurezeanu, precizând că acesta l-a observat ”pe un culoar” la Conferința de la Munchen și i-a cerut ”o întrevedere”.
“Eu îi susțin pe frații Tate, ceea ce este evident din mesajele mele publice pe platforma X” , a subliniat oficialul american.
Andrew și Tristan Tate, care au dublă naționalitate – americană și britanică – au devenit un caz celebru pe platformele de socializare de dreapta după ce au fost arestați în 2022 în România, unde sunt acuzați de trafic de persoane, abuzuri sexuale, spălare de bani și crearea unui grup de infracționalitate organizată, a notat Financial Times. Frații Andrew și Tristan Tate au negat acuzațiile.
Cei doi au obținut recent o victorie juridică în România, după ce o curte de apel le-a trimis cazul înapoi la procurori. De asemenea, ei au fost eliberați din arestul la domiciliu, dar nu au voie să părăsească țara.
Recent, Richard Grenell, emisar special al președintelui american Donald Trump, a criticat vehement modul în care Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională (USAID) este folosită în scopuri politice, oferind ca exemplu situația politică din România.
„Programele USAID erau folosite ca arme împotriva oamenilor și politicienilor care nu se conformau. Echipa lui Biden a cheltuit banii contribuabililor americani pentru susținerea programelor politice de stânga și a candidaților, în întreaga lume. Au fost vizați conservatorii din întreaga lume. România este cel mai recent exemplu”, a afirmat Richard Grenell, într-un mesaj postat pe platforma X adresat premierului Marcel Ciolacu.
“Celălalt exemplu este Serbia”, a subliniat Richard Grenell.
(Citește și: Apariție surprinzătoare a lui Sebastian Stan alături de iubita sa, Annabelle Wallis, pe covorul roșu la Premiile BAFTA)