Expertii va recomanda sa va feriti de grasimile trans din alimentele fast-food si dulciurile procesate, dar si de aspartam, o substanta comuna in bauturile carbogazoase dietetice si gumele de mestecat fara zahar. Andrei Sion Cercetarile au aratat ca unii aditivi alimentari pot fi foarte daunatori sanatatii si predispun la unele afectiuni serioase atat fizice, cat si psihice. De aceea, specialistii britanici de la site-ul uk.msn.com au alcatuit o lista cu cele mai periculoase substante care se pot gasi compozitia alimentelor procesate. Un aditiv foarte controversat este indulcitorul artificial numit aspartam. Aceasta substanta se gaseste in mod special in bauturile carbogazoase dietetice si gumele de mestecat fara zahar. Desi se mai realizeaza cercetari care sa demonstreze efectele secundare ale aspartamului, unele studii au identificat o legatura intre acest indulcitor si probleme de sanatate, cum ar fi migrenele, tumorile cerebrale si cancerul. Una dintre principalele cauze ale cresterii alarmante a ratei obezitatii in lume o reprezinta grasimile trans din alimentele fast-food sau dulciuri procesate. Aceste grasimi sunt formate din hidrogenarea uleiurilor lichide in uleiuri solide si inlocuiesc grasimea animala. Insa, studiile au aratat ca acesti aditivi sunt chiar mai periculosi decat grasimea pe care sunt meniti sa o inlocuiasca si care pot duce la afectiuni cardiace, obezitate, diabet, boli ale ficatului si probleme de fertilitate. Chiar daca nu mancati foarte sarat, expertii va avertizeaza ca multe dintre alimentele procesate contin in exces sodiu. De aceea, verificati etichetele produselor pentru a putea evita alimentele cu un nivel ridicat de sodiu. Specialistii va sugereaza sa consumati cantitati mici de sare pentru a putea preveni bolile de inima, cancerul, osteoporoza sau astmul. La fel este si situatia zaharului, care poate fi ascuns in multe alimente procesate sub forma indulcitorilor, cum ar fi fructoza, sucroza sau dextroza. Astfel, alegeti elementele cu o cantitate redusa de zahar, deoarece consumat in exces, acesta poate duce la deteriorarea dintilor si la diabet.