Vara aceasta, 11 milioane de turiști au venit pe litoralul românesc. Dintre aceștia, aproape 9.5 milioane au fost români. Mulți dintre aceștia au utilizat tichetele de vacanță, pentru a merge în concediu. În 2022, s-au emis 42 de milioane de astfel de vouchere, pe suport electronic, iar anul acesta 38 de milioane. Însă, acum se discută despre eliminarea totală a tichetelor de vacanță pentru bugetari. Iată detaliile mai jos.
Vara lui 2023 a fost plină – 11 milioane de turiști au pășit pe litoralul românesc, dintre care aproximativ 9.5 milioane au fost doar români. Anul trecut, au fost emise vouchere de vacanță în valoare de 1.8 miliarde de lei, conform Ministerului de Finanțe. Referitor la valoarea totală a pieței unităților de cazare, a reprezentat 20%. Anul trecut, 42 de milioane de tichete de vacanță au fost emise, pe suport electronic. Anul acesta, în perioada ianuarie – iulie, au fost emise 38 de milioane de vouchere. Astfel de vouchere se acordă din bugetul de stat angajaților care fac parte din sistemul public. De altfel, există și companii private care oferă astfel de beneficii angajaților.
Într-un singur an, un angajat ar putea beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.500 de lei, iar acestea au scopul de a încuraja turismul intern. Însă, există un plan potrivit căruia Guvernul ar dori eliminarea tichetelor de vacanță pentru persoanele care lucrează în sistemul public și au salarii mari.
Vezi și ROMÂNII CARE VOR PRIMI PENSII MĂRITE CU 30%. BUCURIE MARE ÎNCEPÂND CU LUNA IANUARIE
Acest aspect este creionat în documentul cu măsurile fiscale adoptate recent. Printre acestea se numără și reducerea numărului de tichete de vacanță care sunt acordate către angajați. Mai cu seamă, bugetarii care au salarii peste 8.000 de lei (net) nu vor mai primi astfel de stimulent. La momentul actual, nu se cunoaște ce fel de impact va avea această măsură asupra pieței locale, mai ales că, potrivit mai multor persoane care activează în domeniul HoReCa, plata cu vouchere a devenit mai populară.
„A crescut numărul persoanelor care plătesc cu voucherele. Din discuţiile avute cu turiştii, voucherele au stimulat turismul, mulţi mi-au zis că aveau voucherele, nu au vrut să le piardă, aşa că au plecat în vacanţă, nu pentru că nu îşi permiteau în mod normal o vacanţă, însă au vrut să le folosească.
Voucherele ne ajută, mai ales că suportul electronic, cardul fizic funcţionează ca un card normal. Când voucherele erau emise pe hârtie, aveam o perioadă de aşteptare până să primim acei bani”, spune Tudor Andronic, proprietarul unei unităţi de cazare din Bucovina, arată Mediafax.