Nu mai este mult până când turiștii vor lua cu asalt litoralul românesc. Prima petrecere de la malul marii este cea de 1 mai, iar românii o așteptă cu nerăbdare. Însă, deși oamenii sunt pregătiți de distracție, litoralul românesc pare că nu este. Munți de nisip au apărut pe plaje, din cauza furtunilor din ultima perioadă. Cea mai afectată plajă pare să fie cea din Mamaia, iar specialiștii nu vin cu un verdict prea bun.
Litoralul românesc se confruntă cu o provocare semnificativă în privința eroziunii, un fenomen care afectează nu doar peisajul natural, dar și infrastructura turistică. Plajele din Mamaia sunt acum sub amenințarea eroziunii accelerate. Însă, acest proces pare că nu se limitează doar la stațiunea Mamaia, ci începe să se extindă și să fie deja vizibil și în Eforie Nord.
(CITEȘTE ȘI: JORGE, INVESTIȚIE DE JUMĂTATE DE MILION DE EURO. CUM ARATĂ APARTAMENTELE PE CARE ȘI LE-A CUMPĂRAT PE LITORAL)
În această vară iubitorii stațiunii Mamaia pare că o să aibă parte de o mare surpriză. În locul plajei întinse, ce a fost extinsă în urmă cu trei ani cu fonduri europene, s-ar putea să găsească munți de nisipi. Asta pentru că furtunile marine ce au avut loc în ultima perioadă, în special cele din sezonul rece, au adus nisipul de pe plaja uscată și l-au antrenează în zona submersă. Fenomenul se numește „cliffing”, este natural și se întâmplă atât pe plajele vechi, cât și pe cele noi.
Furtunile de iarnă au avut un rol semnificativ în accentuarea eroziunii, creând diferențe notabile de nivel între plajele din centrul stațiunii Mamaia și linia mării. Astfel, acum cei care vor să ajungă la mare trebuie să escaladeze dune de nisip și râpe.
Așa cum spuneam, specialiștii numesc acest fenomen „cliffing”, și reprezintă o formă de eroziune care duce la formarea unei terase din nisip, ca urmare a retragerii acestuia de către valuri. Deși fenomenul este natural și recunoscut în studiile de științe geografice, impactul său asupra plajelor recent extinse din Mamaia este îngrijorător. Astfel, ABAL o să intervină pentru a atenua efectele eroziunii.
Se pregătește nivelarea zonelor afectate înaintea sezonului turistic, iar pentru asta au fost aduse cantități mari de nisip de calitate. Astfel se încearcă restaura plajei la condițiile dorite. De asemenea, specialiștii încurajează autoritățile să planteze vegetație în zonele cu nisip dens, pentru a stabiliza dunele și a preveni eroziunea. Mai mult, acest fenomen a făcut posibilă și crearea de mici porturi sau pontoane pentru ambarcațiuni private.