Adio, lumânări parfumate. Descoperire de ultimă oră a oamenilor de știință
Oamenii ar putea spune „adio” lumânărilor parfumate! Oamenii de știință au făcut o descoperire importantă în acest sens! Toți utilizatorii trebuie să știe aceste aspecte și riscurile la care se expun. Iată despre ce este vorba!
Un studiu recent atrage atenția asupra riscurilor asociate utilizării produselor precum lumânările parfumate, bețișoarele de tămâie, odorizantele, populare pentru atmosfera relaxantă și plăcută pe care o creează. Chiar dacă par inofensive, cercetările arată că acestea pot afecta calitatea aerului, fapt care poate pune sănătatea în pericol.
Cercetătorii Asit Kumar Mishra de la University College Cork și Marie Coggins de la Universitatea din Galway au publicat concluziile pe care le-au tras în revista ”The Conversation”. Ei subliniază ideea că arderea acestor produse parfumate crește nivelul particulelor fine din aer, iar acestea pot avea o concentrație de până la 15 ori mai mare decât limitele care au fost stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Pe lângă pariculele fine, în aer sunt eliberate gaze toxice, cum ar fi monoxidul de carbon, oxizii de azot și dioxidul de sulf. Acestea duc la poluarea aerului. Cu atât mai mult, nu putem să nu aducem în discuție faptul că pot cauza probleme de sănătate, iar printre acestea se numără cancerul pulmonar, tusea, iritațiile respiratorii, dar și bolile cardiovasculare.
Citește și: Cât a ajuns să coste un brad de Crăciun, acum, în noiembrie 2024. Românii au crezut că nu văd bine!
Ce sfaturi au specialiștii
O soluție aparent mai sigură este utilizarea produselor care sunt făcute din ingrediente naturale. Cu toate acestea, nici atunci nu sunt evitate riscurile complet. Potrivit cercetătorilor, chiar și parfumurile naturale eliberate prin aer pot genera compuși toxici. Este important de precizat faptul că și aceste substanțe pot afecta starea de sănătate.
Experții au câteva recomandări și pentru persoanele care își doresc să folosească în continuare produse de acest fel. Cercetătorii sfătuiesc utilizarea acestora în camere mici și neaerisite. De asemenea, este importantă adăugarea unei ventilații bune, iar ferestrele să fie deschide pe durata utilizării produselor. Este esențială stingerea lumânărilor sau a bețișoarelor în aer liber, asta pentru a reducere expunerea la fumul generat.