Adio, ketchup, muștar și maioneză în plicuri de unică folosință, în România. Decizia radicală luată de Uniunea Europeană
Un nou regulament al Uniunii Europene va interzice pliculețele de unică folosință pentru ketchup, muștar, maioneză și alte sosuri, o schimbare care va afecta restaurantele, fast-food-urile și magazinele din întreaga Europă, inclusiv România. Măsura face parte dintr-o inițiativă amplă care urmărește reducerea deșeurilor din plastic și protejarea mediului.
Începând cu 1 ianuarie 2030, pliculețele de unică folosință vor dispărea treptat, urmând să fie complet interzise în toate statele membre UE. În locul acestora, restaurantele și magazinele vor fi obligate să ofere clienților opțiuni reutilizabile sau să permită utilizarea propriilor recipiente.
„Reglementările urmăresc să abordeze creșterea constantă a deșeurilor, să armonizeze regulile pieței interne și să promoveze economia circulară”, potrivit ziarulromanesc.es.
CITEȘTE ȘI: Din ce este făcută maioneza din LIDL, de fapt. Mulți români o cumpără pentru a face salata Boeuf
Mai multe produse vizate de interdicție
Pe lângă pliculețele de sosuri, măsura vizează și alte recipiente de unică folosință. Mini-dozele de șampon și creme din hoteluri, ambalajele individuale pentru condimente, zaharuri și sosuri, precum și pungile foarte subțiri din plastic vor fi eliminate treptat. De asemenea, vor fi incluse și recipientele mici pentru produse de igienă personală.
Locurile care comercializează alimente și băuturi vor fi obligate să adopte practici sustenabile, cum ar fi oferirea posibilității clienților să-și umple recipientele proprii.
Pentru anumite tipuri de ambalaje, cum ar fi cele pentru băuturi alcoolice și nealcoolice (excepție făcând laptele și vinul), UE va oferi o excepție de cinci ani, cu condiția respectării unor reguli stricte.
Datele arată o nevoie urgentă de schimbare: între 2009 și 2020, volumul total al ambalajelor din plastic a crescut cu 20%, iar în 2021, acestea au generat 84 de milioane de tone de deșeuri, echivalentul a 180 kg per persoană pe an, potrivit sursei citate.
Deși companiile și consumatorii vor avea timp să se adapteze la noile reglementări, Uniunea Europeană urmărește să reducă utilizarea plasticului cu 5% până în 2030 și cu 15% până în 2040. Această inițiativă este un semnal clar că obiceiurile de consum trebuie schimbate, pentru a proteja planeta și a reduce poluarea generată de ambalajele de unică folosință.
CITEȘTE ȘI: INTERZIS în supermarketurile din România, din 2025! Nu veți mai găsi asta la raft