Adio, iubirea mea!
DOLIU. Sotia actorului nu s-a dezlipit de sicriul in care se afla trupul neinsufletit DESTIN. S-a stins la 75 de ani, trebuia sa fie nemuritor Trupul lui Gheorghe Dinica a fost depus ieri, in jurul pranzului, la Biserica Icoanei din Capitala. Cu sufletul sfasiat de durere, sotia maestrului a plans fara oprire la capataiul artistului. Mangaindu-si barbatul rapus de boala, femeia indoliata si-a luat adio de la iubirea vietii ei. Pe parcursul zilei, fosti colegi de-ai maestrului, dar si oameni simpli au venit sa isi ia ramas-bun de la marele actor si sa transmita condoleante sotiei indurerate a lui Gheorghe Dinica. Radu Beligan, Manuela Harabor sau Alexandru Bindea sunt cativa dintre actorii care au mers, ieri, la Biserica Icoanei pentru a-i aduce un ultim omagiu marelui artist. De asemenea, si compozitorul Horia Moculescu si-a luat adio de la maestru, la fel cum a facut-o si analistul economic Ilie Serbanescu. Acesta l-a descris pe Gheorghe Dinica in doua cuvinte: monstru sacru. Am fost apropiati o perioada, a spus Serbanescu, subliniind ca se duce generatia de monstri sacri. Compozitorul Horia Moculescu a spus ca marele actor i-a fost un prieten exceptional. Am avut o prietenie de 47 de ani (…) Nu am auzit o vorba rea de la el niciodata, i-a placut viata, a spus Moculescu. Din cauza imbulzelii provocate de cameramani, Radu Beligan, care a venit si el sa-i aduca un ultim omagiu colegului de breasla Gheorghe Dinica, s-a impiedicat si a cazut la iesirea din biserica.
Inmormantat langa Maria Tanase
Trupul lui Gheorghe Dinica va fi depus vineri dimineata, la ora 09.00, in Foaierul Salii Mari a Teatrului National Bucuresti, unde va ramane timp de cateva ore. La Teatrul National va avea loc si slujba de inmormantare, apoi cortegiul se va indrepta spre cimitirul Bellu, pe Aleea Artistilor, unde marele actor va fi ingropat langa mormantul Mariei Tanase. Directorul Administratiei Cimitirelor, Bogdan Tanase, a anuntat ca o alee din cimitirul Bellu va purta numele actorului Gheorghe Dinica, alaturi de nume ca Toma Caragiu, Iulia Hasdeu, Mihai Eminescu. De altfel, autoritatile au anuntat ca o strada din sectorul 4 al Capitalei urmeaza sa poarte numele lui Gheorghe Dinica, in memoria marelui artist.
Elogiat de presa straina
Disparitia marelui actor roman Gheorghe Dinica nu a trecut neobservata nici in presa internationala. Prestigiosul cotidian american The New York Times i-a dedicat maestrului un amplu articol omagial in care a fost prezentata activitatea actorului, precum si refuzul acestuia de a se supune regimului comunist. Materialul a prezentat evolutia carierei lui Dinica, incepand cu debutul in teatru, in 1963, si pana la pana la productiile straine la care a colaborat, cum ar fi lungmetrajul Tinerete fara tinerete al lui Francis Ford Coppola, din 2007, sau Lhomme Press, din 2005, unde a jucat alaturi de Anthony Delon. (I.T.) Gheorghe Dinica – un monstru sacru (…) Am fost apropiati o perioada (…) Se duce generatia de monstri sacri… Ilie Serbanescu Tara noastra a pierdut un mare om, eu am pierdut un mare si bun prieten. Cuvintele sunt de prisos Nelu Ploiesteanu In speranta ca ne vom intalni dincolo, (…) as vrea ca tarana sa nu fie grea asupra acestui imens actor Draga Olteanu Matei Legatura mea cu Gigi Dinica a fost extraordinara. A fost un actor exceptional, un artist fara pereche Florin Piersic Un prieten exceptional (…) Am avut o prietenie de 47 de ani (…) Nu am auzit o vorba rea de la el niciodata, i-a placut viata Horia Moculescu Cand am jucat alaturi de maestrul Dinica, in spectacolul „O noapte furtunoasa”, am avut foarte mari emotii Marian Ralea
Aici voia sa se retraga la pensie
Simplitate. Maestrul ar fi vrut sa petreaca mai mult timp in casa de la tara Obosit de tumultul orasului si de lumina reflectoarelor, maestrul Gheorghe Dinica se retragea deseori intr-o casuta simpla, taraneasca, din judetul Arges. El si sotia sa au cumparat, acum cativa ani, o casa batraneasca in satul Bughea de Jos, unde veneau vara sa se odihneasca. Planuiau sa o renoveze si sa petreaca aici cat mai mult timp, cand maestrul ar fi renuntat la scena. Vecinii povestesc ca, uneori, in curtea artistului se aflau prietenii lui celebri, Nelu Ploiesteanu si Stefan Iordache. Lui Dinica ii placea in mod deosebit acest loc pentru ca era linistit si avea o simplitate apropiata de firea sa. Oamenii din zona il descriu ca pe un om extrem de modest, care aprecia traiul la tara si stia sa se bucure de viata. (I.Z.)