Adio, centrale pe gaz. Unde au fost interzise începând cu 1 ianuarie 2025
Toți românii care locuiesc în Germania trebuie să știe asta! Începând de la 1 ianuarie 2025, autoritățile germane vor implementa reguli stricte privind sistemele de încălzire, după noile modificări aduse Legii Energiei Clădirilor (GEG). Aceste schimbări radicale au scopul principal de a promova tranziția către surse de energie regenerabilă și reducerea emisiilor de CO₂. Deci, centralele pe gaz vor dispărea din locuințe!
Anul 2025 vine cu schimbări majore pentru proprietarii de locuințe din Germania, care au centrale pe gaz. Se pare că au apărut reguli stricte privind sistemele de încălzire, conform Legii Energiei Clădirilor (GEG). Aceste modificări nu fac altceva decât să ajute și să grăbească tranziția către surse de energie regenerabilă și reducerea emisiilor de CO₂, contribuind astfel la atingerea obiectivelor climatice naționale.
CITEȘTE ȘI: Truc pentru ca centrala de gaze să consume mai puțin. Butonul care te ajută să economisești bani
Ce schimbări în locuințele nemților prevede noua lege
Principalele schimbări privind încălzirea locuințelor din 2025 i-au luat pe toți prin surprindere. De anul următor se va interzice în Germania instalarea de sisteme de încălzire bazate exclusiv pe combustibili fosili, cum ar fi gazul sau petrolul.
Sunt noi reglementări ale Legii Energiei Clădirilor (GEG) care arată că noile sisteme de furnizare de căldură trebuie să aibă 65% din energia necesară din surse regenerabile. Această nouă prevedere a legii respective nu face altceva decât să promoveze tehnologiile hibride, precum combinațiile între încălzirea pe gaz, panouri solare sau pompe de căldură, scrie Focus.
CITEȘTE ȘI: Când vor plăti românii mai puțin la întreținere. Ministrul Energiei a făcut anunțul
Toate persoanele care locuiesc pe teritoriul Germaniei trebuie să știe că până la finalul lui 2024, centralele termice instalate înainte de 1 ianuarie 1995 și care sunt mai vechi de 30 de ani trebuie neapărat înlocuite. Singura excepție o reprezintă cazanele cu tehnologie de condensare și eficiență ridicată, echipamentele de capacitate mică (sub 4 kW) sau foarte mare (peste 400 kW), mai scrie sursa citată.
Proprietarii locuințelor, construite dinainte de 2002, nu sunt obligați să înlocuiască sistemele vechi. Doar că, în cazul în care vând proprietățile, cei care le cumpără trebuie să modernizeze instalația de încălzire în maximum doi ani, după cum prevede legea.
Proprietarii care pun sisteme de încălzire între 2024 și 2025, fără a respecta condiția de 65% energie din surse regenerabile, vor avea de făcut diverse ajustări. Asta înseamnă că până-n 2029, cel puțin 15% din energia locuinței lor trebuie să fie din surse regenerabile, urmând să crească procentul la 30% până în 2035 și la 60% până în 2040.