Adio, bani cash! Guvernul României pregătește o lege care dă naștere unor controverse uriașe
Un nou proiect de lege stârnește revoltă în rândul angajaților români! A fost deja propus pentru adoptare și așteaptă votul decisiv din partea Camerei Deputaților.
Companiile de la noi din țară ar urma să-și reducă semnificativ plățile cu numerar. Așa reiese dintr-un proiect de lege propus recent pentru adoptare, care se află la votul decisiv al Camerei Deputaților. Printre multe altele, acesta prevede și obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar și interzicerea plății salariilor în numerar.
Modalitatea de plată a salariilor va trebui să fie fără numerar, însă nu se precizează exact cum anume se va face acest proces. Plata bancară este principala opțiune, însă pe viitor este posibil să apară și alte modalități larg răspândite.
„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se arată în documentul respectiv, notează avocatnet.ro
Comercianții, obligați să aibă plata cu cardul la POS
Vor exista două excepții de la interdicția plății dărilor în numerar (aplicabile, la cerere): în cazul angajaților vulnerabili din punct de vedere financiar (persoanele care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie) și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
Angajatorii pot plăti salariile, momentan, fie prin bancă, fie în numerar. Este bine de știut că același proiect de lege prevede ca toți cetățenii să aibă un cont bancar pentru care să nu achite comisioane. De asemenea, toți comercianții trebuie să pună la dispoziția clienților și o altă modalitate de plată, în afară de cea numerar. Adică, plata cu cardul la POS sau cea online.
„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată, fără numerar, așa cum este acesta definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, se arată în proiect. În prezent, vânzătorii sunt nevoiți să accepte plățile cu cardul, în cazul în care au încasări în numerar, în cursul anului, de peste 50.000 de lei.