Adevaruri nespuse despre primele secunde dupa nastere! Ce se intampla de fapt cu bebelusii imediat dupa venirea pe lume!

De: Cancan
Publicat: 20/11/2012 | 21:10

Nou-născuţii nu au capacitatea de a-şi controla temperatura corpului, din acest motiv este foarte important ca ei să ajungă într-un mediu cald şi uscat. Dacă ai născut pe cale naturală şi atât tu, cât şi bebeluşul sunteţi în stare bună, atunci acesta va fi pus direct pe abdomenul tău. Va fi acoperit cu pătură şi i se va pune o bonetă pe cap ca să-i ţină de cald. Astfel, în timp ce temperatura corpului său se menţine, tu vei avea ocazia să stabileşti prima legătură emoţională cu el. Nu-ţi fă griji dacă acest lucru nu se întâmplă imediat după naştere din cauza unor
probleme medicale, veţi avea destul timp după ca să vă cunoaşteţi.

Mai departe, medicul va tăia cordonul ombilical. Acesta este un moment foarte important. Potrivit studiilor recente, este recomandat ca acesta să nu fie tăiat exact în momentul în care copilul este scos din vagin. Este bine ca acest moment să fie amânat câteva minute. S-a demostrat că în acest timp un flux de sânge trece din placentă în corpul bebeluşului, ceea ce face să scadă riscul deficienţei de fier. Înainte de a fi tăiat, cordonul ombilical este prins în două locuri cu cleme şi este secţionat. Urmează ca gura şi nasul bebeluşului tău să fie aspirate în cazul în care există prea mult lichid. În timp ce tu şi cel mic vă priviţi, acesta va fi observat de personalul medical. La un minut şi cinci după naştere, acestuia i se vor realiza diferite teste pentru a se stabili dacă e perfect sănătos. Se va evalua inima, respiraţia, tonusul muscular, reflexele şi culoarea pielii. Dacă totul este bine, nu mai există niciun motiv ca să fiţi despărţiţi. Atenţe, toate aceste lucruri se întâmplă în timp ce bebeluşul stă pe burtica ta!

Când poţi să începi alăptarea?

Nou-născuţii tind să fie foarte agitaţi aşa că e bine să începi alăptarea imediat. Asta, bineînţeles, dacă amândoi vă doriţi. Academia Amercană de Pediatrie recomandă ca bebeluşul să rămână în contact cu pielea mamei din momentul naşterii
şi până după ce prima alăptare s-a încheiat. Să nu te îngrijorezi dacă micuţul sau micuţa nu găseşte sânul sau nu suge. Este
foarte probabil ca în primă fază doar să lingă sfârcul. Cei mai mulţi bebeluşi încep să se hrănească abia la o oră după naştere.

Dacă bebeluşul meu are probleme la naştere?

În acest caz, nou-născutul va fi supus unor investigaţii amănunţite şi va fi observat cu atenţie. După ce cordonul ombilical este tăiat, va fi pus în incubator. Astfel, el va fi ajutat să se adapteze mediul extern. Dacă starea lui nu se stabilizează atunci va fi dus la terapie intensivă.

Ce se întâmplă dacă ai născut prin cezariană?

Imediat după naştere, nou-născutul va fi pus în incubator. Va fi şters, gura şi nasul vor fi aspirate şi se vor face toate testele necesare. În acest caz, dacă bebeluşul este sănătos, nu va mai fi pus, evident pe burta mamei, ci va fi înmânat partenerului, care stă la capul mamei.

Când i se iau amprentele?

La câteva minute după naştere, o asistentă va pune o brăţară de identificare copilului, tatălui şi mamei. Mai târziu, va amprenta copilul.

Ce se mai întâmplă în prima oră?

Asistenta va pune un unguient sau picături cu antibiotic în ochii bebeluşului. Astfel, se previn infecţiile oculare. Apoi, micuţul va fi cântărit şi măsurat şi va primi vaccinul cu vitamina K.

Ce se mai întâmplă apoi?

După ce temperatura corpului se va stabiliza, asistenta îl spăla.

La ce teste va fi supus nou-născutul?

La 48 de ore după naşte, bebeluşului i se vor face mai multe anlize de sânge pentru a depista boli, precum fenilcetonurie, hipotiroidism sau alte dereglări. La externarea din spital, nou-născutul va primi un vaccin împotriva hepatitei B.

Când se face circumcizia?

Dacă ai hotărât că vrei ca bebeluşul tău să fie circumcis, fără niciun ritual, acest lucru este posibil la o zi sau două după naştere.

Viorela Precupaş