Potrivit unor estimări independente, bilanţul epidemiei de coronavirus din China s-ar situa între 50 000 şi 97 000 de morţi. Cifrele sunt evocate într-un articol publicat de cotidianul Libération, articol în care se menționează că autorităţile chineze au recurs la un întreg arsenal represiv pentru a impune un „adevăr oficial” de aproximativ 4000 de morţi.
La o populație de 1,386 de miliarde de oameni, China a raportat totalul cazurilor de infectare cu noul coronavirus la numărul de 81,700 de îmbolnăviri și 3,331 de morți declarați, niște cifre complet nesemnificative privind numărul total al locuitorilor din Republica Chineză. Totul în timp ce țările europene Spania și Italia au depăsit numărul de 100.000 de cazuri și peste 10,000 de morți, la o populație de 46,94 de milioane, respectiv 60,36 de milioane de oameni.
Există în prezent o tendinţă mediatică de declarare a Chinei drept „câştigătoare absolută” a războiului împotriva noului virus Covid-19. În viziunea acestor editorialişti China s-ar impune acum ca adevărata primă putere a lumii, iar gestiunea ei în contextul epidemiei ar fi o dovadă clară a superiorităţii sistemului chinez, altfel spus a superiorităţii autoritarismului.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. LICITAȚIE FULGER pentru achiziția de măști medicale FFP2 în valoare
Organizaţia Chinese Human Rights Defenders s-a documentat însă în privinţa a 900 de cazuri de arestări, intimidări şi acte de cenzură destinate să ascundă amploare epidemiei. Cotidianul Libération afirmă că preşedintele Xi Jinping a reuşit chiar să convingă Organizaţia Mondială a Sănătăţii să amâne cu câteva săptămâni declararea pandemiei.
CITEȘTE ȘI: ZECI de oameni au fugit de la înmormântare, după ce au venit mascații
În China, partidul a fost mai important decât sănătatea cetăţenilor, ceea ce s-a văzut cel mai bine la Wuhan pe 18 ianuarie, când 40.000 de familii au fost invitate la un banchet oficial care l-a glorificat pe Xi Jinping. Invitaţii au mâncat de altfel din farfurii cu efigia preşedintelui chinez. Jurnaliştii de la Secţia chineză a RFI-ului au relatat ulterior că unii dintre participanţi, de exemplu mai mulţi artişti, erau deja contaminaţi de virus şi purtau măşti sanitare.
Libération arată că pe 18 ianuarie respectivele festivităţi de la Wuhan s-au derulat în timp ce morga din oraş primea deja primele victime. Chiar dacă în prezent China vrea să joace un rol de salvator al planetei şi practică diplomaţia măştilor, partea ei de responsabilitate în declanşarea pandemiei nu trebuie uitată. Propaganda comunistă chineză este redutabilă, dar nu este cazul ca întreaga lume să înceapă să mulţumească regimului de la Beijing pentru eficienţa sa în lupta împotriva coronavirusului, cum sugerează de altfel un ziar oficial chinez.
CITEȘTE ȘI: LOVITURĂ DURĂ pentru mediul cultural românesc: TIFF, cel mai mare festival de film din țară