Adevărul despre „Vineri, 13”. Cele mai ciudate superstiții și legende despre ziua de astăzi

Publicat: 12/09/2024 | 22:48
Adevărul despre "Vineri, 13" /Foto: Profimedia

Mâine este o zi extrem de grea pentru superstițioși, căci ne aflăm în fața unei zile nefaste de „vineri, 13”. Această zi este considerată una extrem de ghinionistă, iar acest mit s-a răspândit la nivel global. Însă, puțini sunt cei care știu originile acestei superstiții. Există mai multe variante ale poveștii, însă cert este că „vineri, 13” este considerată o zi cu ghinion în mai multe culturi.

Deși nu există dovezi concrete care să susțină ideea că această zi ar fi una ghinionistă, teama de „vineri, 13” s-a perpetuat de-a lungul timpului. Însă, la origini, motivele „ghinionului” de vineri, 13, sunt în primul rând creștine. Dar există, de asemenea, explicații suplimentare și în Tarot, unde a 13-a carte înseamnă „moartea”, sau în evenimentele istorice.

(CITEȘTE ȘI: ZODIILE CARE INTRĂ ÎN „SEZONUL ABUNDENȚEI” DE PE 12 SEPTEMBRIE 2024. SUNT DOAR 3 LA NUMĂR)

Adevărul despre „Vineri, 13”

În ceea ce privește creștinismul, ghinionul zilei de „vineri, 13” se explică prin faptul că la ultima cină a lui Iisus, au fost 13 participanți, inclusiv Iuda, care l-a trădat. De asemenea, vineri a fost ziua crucificării lui Iisus. Astfel, combinarea acestor două aspecte (vineri și numărul 13) ar fi creat o conotație negativă.

Însă, ziua de vineri are conotații negative încă din Evul Mediu, unde era considerat că în această zi vrăjitoarele organizau întâlniri și ritualuri. Cât în ceea ce privește numărul 13 acesta este atât de plin de conotații negative încât există Triscaidecafobia, ceea ce înseamnă frica de acest număr.

Una dintre cele mai faimoase teorii legată de ghinionul zilei de „vineri, 13” are legătură cu destrămarea Ordinului Templierilor. În data de 13 octombrie 1307, într-o zi de vineri, regele Filip al IV-lea al Franței a ordonat arestarea în masă a templierilor. Mulți dintre aceștia au fost torturați și executați. Ei bine, e lesne de înțeles că acest eveniment a fost văzut ca o zi de mare de ghinion.

Mai mult, această superstiție a fost întărită și în secolele XIX și XX prin literatură, filme și media. Romanele precum „Friday, the Thirteenth” de Thomas W. Lawson sau franciza de filme „Friday the 13th” au alimentat popularitatea acestei superstiții.

Astfel, până în ziua de astăzi oamenii se tem de ziua de „vineri, 13”. În unele țări, inclusiv în SUA, clădirile evită să aibă un etaj 13 sau o cameră numerotată cu numărul 13.

(VEZI ȘI: CRUCE ROȘIE PE 14 SEPTEMBRIE 2024. CE MARE SĂRBĂTOARE AVEM)