Sucurile care nu conțin zahăr sunt lăudate pentru faptul că nu îngrașă. Cu toate acestea, specialiștii lămuresc ce se întâmplă, de fapt, când consumăm astfel de băuturi.
Sucurile care nu conțin zahăr reușesc să înlocuiască amora dulce a acestora cu un gust aproape identic, prin aditivi artificiali. După cum au dezvăluit specialiștii, acești îndulcitori pot înlocui zahărul, dar nu sunt recomandați pentru anumite categorii, cum ar fi femeile gravide și copiii. Pe de altă parte, îndulcitorii nu se regăsesc doar în sucuri, ci în în alte alimente.
„Sunt diferite molecule pe care le găsim cu etichete cu denumiri precum ciclamat, aspartam, zaharină, acesulfam, sucraloză. Le găsim nu doar în băuturi zero, ci și în mai multe produse dietetice, din batoane, iaurt, dulcețuri ușoare”, a dezvăluit Flavia Bernini, biolog și nutriționist, pentru Mediafax. (CITEȘTE ȘI: Cât au avut de plată două turiste din Grecia, după ce au consumat două sucuri şi o gustare? „I-am zis ospătarului că e o greşeală”)
Îndulcitorii, înainte de a fi puși pe piață, sunt testați. Dacă se încadrează în parametrii normali, pot fi utilizați în alimente și în băuturile fără zahăr. După cum băuturile fără zahăr sunt slab calorice, nu îngrașă. Acest mit a apărut crezându-se că îndulcitorii stimulează insulina la fel la zahărul. Insulina nu duce la îngrășare, după cum au precizat specialiștii. Pe de altă parte, sucurile cu îndulcitori ne pot face să mâncăm mai mult.
„În aceste intervale, îndulcitorii artificiali nu prezintă riscuri pentru sănătate și nu au niciun impact asupra apariției de boli tumorale. (…) De fapt, se pare că dacă acest gust este asociat cu un aport nutrițional, rămâne ceva incomplet, care ne determină să căutăm mai multe dulciuri și, de fapt, mâncăm mai mult”, a adăugat Flavia Bernini. (CITEȘTE ȘI: Două tipuri de sucuri pentru copii au fost retrase din magazine, din cauza oxidului de etilenă)