Mai sunt doar 13 zile până la Paște, iar românii încep să se pregătească treptat pentru marea sărbătoare. Știm deja că ouăle colorate sunt o adevărată bucurie, dar nu toată lumea are timp liber să se ocupe de vopsirea lor. Există însă, ouă de Paște gata făcute în supermarket, iar mulți se gândesc să profite de această variantă, însă specialiștii spun că nu sunt atât de sigure pentru sănătatea noastră.
Pentru ca ouăle să strălucească , sunt tratate cu fel și fel de coloranți alimentari. De obicei, aceștia nu sunt toxici, deoarece trebuie să îndeplinească regulile de siguranță ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și să fie aprobați precum coloranți alimentari sau agenți de glazurare. Totuși există și substanțe controversate care sunt folosite pentru vopsirea ouălor, însă nu sunt încă interzise, chiar dacă ne pun sănătatea în pericol.
Pe lângă colorantul galben chinolină, care este deja interzis în occident, mai sunt incluși și așa-numiții coloranți azoici. Specialiștii îi suspectează ca fiind cancerigeni și ar provoca, mai ales, reacții pseudoalergice. Un studiu britanic din 2007 a scos în evidență o posibilă legătură între anumiți coloranți azoici și hiperactivitate la copii.
Chiar dacă nu există încă dovezi pe această temă, din 2010 producătorii au fost nevoiți să pună anunțul „Poate afecta activitatea și atenția copiilor”, pe produsele care conțin acești coloranți pentru protecția preventivă a consumatorilor.
(CITEȘTE ȘI: DE CE NU TREBUIE SĂ ȚII OUĂLE ÎN FRIGIDER. MOTIVUL TE VA UIMI!)
Coloranții galben de chinolină și cei azoici sunt caracterizați prin rezistența și luminozitatea specială, drept pentru care au devenit foarte populari pentru vopsirea industrială a ouălor. Dacă doriți să evitați produsele cu acești coloranți critici, trebuie să citiți cu atenție ingredientele înscrise pe amabalaj.
Aici, veți regăsi coloranții alimentari enumerați ca aditivi. Trebuie să acordați o mare atenție, în special la: galben de chinolină (E104), tartrazina (E102), galben portocaliu S (E110), azorubină (E122), roșu ponceau (E124 A), roșu allura AC (E129).
(CITEȘTE ȘI: CUM POȚI TESTA PROSPEȚIMEA OUĂLOR. TRUCUL PE CARE NU MULTĂ LUME ÎL ȘTIE)