Adevărul despre norul radioactiv de deasupra României. Date oficiale
„Nu există niciun pericol pe teritoriul ţării. Nici nu a existat un pericol referitor la emiterea unor radiaţii de către acest radionutrit artificialul 106, care a fost detectat cu concentraţii mai mari pe la jumătatea lunii septembrie, începutul lunii octombrie, inclusiv deasupra României”, a declarat Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, la Digi24.
El a precizat că zona de concentrare a fost „pe zona de sud şi sud-est a României, pe zona Giurgiu, Alexandria, Bucureşti, Ilfov şi Constanţa”.
Potrivit acestuia, CNCAN a primit o informare la jumătatea lunii septembrie de la Agenţia Internaţională de Energie Atomică de la Viena cu privire la „măsurători care ridicau o creştere a acestui radionutrit în ţări limitrofe României, este vorba de Austria, Ungaria, Ucraina”.
„Am activat celula de criză începând să facem monitorizări zilnice împreună cu reţeaua naţională de monitorizare a radiaţiilor nucleare prin laboratorul de referinţă din Bucureşti”, a punctat el.
Întrebat dacă poate fi vorba despre un accident nuclear, în măsura în care autorităţile din Rusia neagă, Rodin Traicu a spus că „acestea sunt speculaţii”.
„Nivelul creşterii radiaţiilor şi impactul lor asupra mediului şi populaţiei este redus, a scăzut sub limita de detecţie. La noi a ajuns o creştere a nivelului de radiaţii nesemnificativă. Este greu să ai indicatori care să arate de unde a fost emis un nor cu o radiaţie foarte mare”, a precizat directorul CNCAN.