Adevarul despre ce s-a intamplat marti in Vama Veche. Ce spun meteorologii
Explicatia a fost oferita pentru Mediafax de directorul Centrului Meteorologic Dobrogea, Vasile Torica.
Directorul Centrului Meteorologic Dobrogea a explicat ca fenomenul produs pe apa se numeste tromba marina, iar daca are loc pe uscat poarta deumirea de tornada.
Potrivit directorului Centrului Meteorologic Dobrogea, tromba marina este un fenomen intalnit in anotimpul cald si format pe suprafata apei.
„Fenomenul produs pe apa se numeste tromba marina, iar daca are loc pe uscat este o tornada. Fenomenul de astazi (n.r – marti) a fost cauzat de diferenta de temperatura de la suprafata apei, care era de 24-25 de grade, si o masa de aer mai rece, sub un nor Cumulonimbus”, a declarat directorul Centrului Meteorologic Dobrogea pentru corespondentul MEDIAFAX.
El a mentionat ca viteza de deplasare a trombei marine coincide cu cea a sistemului noros si poate ajunge pana la 100 de metri pe secunda.
In cadrul acestui fenomen sunt ridicate picaturi de apa, pesti, broaste si sunt aruncate pe mal, iar daca fenomenul are loc pe uscat atunci angreneaza particule de praf, resturi de vegetatie sau alte obiecte ridicate de la sol, a mai spus directorul Centrului Meteorologic Dobrogea.
Vasile Torica a mai afirmat ca asemenea fenomene se produc in perioada calda pe suprafata apei si si-a amintit de un eveniment asemanator petrecut in 2002 la Gura Portitei.
„S-a mai intamplat in 2002 la Gura Portitei in iulie, iar o luna mai tarziu a fost tornada de la Facaieni, din judetul Ialomita”, a precizat sursa citata.
O tromba marina a putut fi observata marti, in jurul pranzului, in localitatea Vama Veche, din judetul Constanta.
R.N.