La vârsta de 27 de ani, Denisa Răducu a fost diagnosticată cu carcinom hepatocelular, cel mai important tip de cancer de ficat. Celebra cântăreață și-a dorit să poarte războiul cu temuta maladie departe de ochii fanilor, însă, după săptămâni bune de tăcere, ea a dezvăluit drama pe care o trăia. Din nefericire, în ciuda tuturor eforturilor făcute de rude, prieteni, dar și vedete, tânăra artistă a fost învinsă de boala cumplită. Conform statisticilor, 2 milioane de români suferă de această maladie fără să ştie.
Cântăreața Denisa Răducu s-a stins din viață în dimineața zilei de 23 iulie 2017. Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a declarat la scurt timp de la moartea artistei că la domiciliul ei a fost chemată ambulanța în jurul orei 04:00. La sosirea echipajului medical, vedeta cu chip de înger se afla în stop cardio-respirator și, în ciuda manevrelor de resuscitare, inima ei nu a mai pornit… s-a oprit pentru totdeauna.
Cancerul de ficat este, adeseori, lipsit de simptome, mai ales în stadiile incipiente ale bolii. Statisticile Cancer Research UK arată că aproape jumătate din cazurile de cancer la ficat pot fi prevenite, dacă acordăm mai mare atenţie corpului nostru şi stilului de viaţă pe care îl avem, relatează csid.ro. Consumul de alimente bogate în grăsimi şi excesul de alcool sunt principalele cauze care duc la îmbolnăvirea ficatului. Pe lângă acestea, infecţia cu virusul hepatitei B sau C, infecţiile virale repetate şi ciroza biliară primară pot contribui la instalarea cancerului de ficat. Potrivit oamenilor de știință, ciroza și cauzele pentru care această maladie cumplită apare sunt principalii factori de risc ai carcinomului hepatocelular, diagnostic primit în urmă cu doi ani de Denisa Răducu.
În cazul celor mai mulți dintre pacienți, cancerul ficatului este precedat de ciroza ficatului, conform experților Societății Europene pentru Oncologie Medicală (ESMO). Ciroza este o consecință a bolii cronice de ficat, cu toate că un număr limitat de pacienți cu boală cronică de ficat vor face ciroză. Specialiștii spus că în cazul acestei maladii, țesutul ficatului se va modifica ușor, din țesutul cu celule normal în unul care are mai degrabă țesutul fibros și cicatrizat. Celulele ficatului nu cresc și nu funcționează normal.
Ficatul are un rol esenţial în organism: acest organ unic metabolizează glucoza, sintetizează lipidele, lipoproteinele şi fosfolipidele, reglează nivelul colesterolului şi secretă bilă, care are un rol extrem de important în digestia şi absorbţia lipidelor şi vitaminelor liposolubile. Atunci când funcţiile ficatului sunt perturbate, apar tot felul de indicii pe care corpul nostru ni le oferă. Acestea sunt:
– scăderea neintenţionată în greutate;
– lipsa poftei de mâncare;
– senzaţia de balonare după mese, chiar dacă nu mâncăm mult;
– greaţa;
– vărsăturile;
– durerile de stomac şi umflarea abdomenului (ascită – acumulare de lichid în interiorul cavităţii peritoneale);
– îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter) – apare din cauza nivelului crescut de bilirubină în sânge, care nu este metabolizată corect de către ficat;
– mâncărimi pe piele – sunt adesea asociate cu icterul, dar şi cu o afecţiune hepatică numită colangită biliară primitivă;
– oboseala şi slăbiciunea musculară.
Pentru a preveni cancerul de ficat, este important să faci anual analizele de sânge obligatorii, iar în funcţie de acestea, să urmezi tratamentul sau regimul de viaţă recomandat de medic.