Pentru jucăriile de care copii se bucură mai ales acum, în preajma Sărbătorilor de iarnă, muncitorii chinezi sunt trataţi ca nişte sclavi.
În China, există în acest moment peste 8.000 de fabrici de jucării, în care lucrează peste 3,5 milioane de oameni. Condiţiile sunt, peste tot, aceleaşi: oamenii muncesc până la epuizare pentru 185 de euro pe lună (aproximativ 800 de lei noi) şi, de multe ori, sunt obligaţi să doarmă chiar în fabrici.
În preajma Sărbătorilor, când cererea pentru jucării creşte, condiţiile devin şi mai greu de îndurat, deoarece angajaţii sunt obligaţi să stea peste program, muncind câte 16 ore pe zi. Potrivit Daily Mail, un muncitor face, în medie, mult peste 36 de ore suplimentare pe săptămână, în luna cadourilor.
Munca pe care o fac angajaţii din fabricile de jucării nu este deloc uşoară. Aceştia nu au voie să vorbească unuii cu alţii, nu au voie să asculte muzică, sunt forţaţi să mănânce mâncare
nesănătoasă de la cafenele fabricilor şi, de asemenea, nu le este permis să meargă la baie în timpul turelor.
Totodată, pentru că programul de muncă este foarte încărcat, oamenii dorm chiar în fabrici, pe placaje sau pe jos.
Piaţa chinezească de jucării ocupă 75% din cea mondială, în China fabricându-se unele dintre cele mai cunoscute personaje de desene animate din lume, cum ar fi Mickey Mouse sau Sponge Bob.
Fotograful german Michael Wolf a avut ocazia de a realiza mai multe fotografii într-o fabrică de jucării din China, iar imaginile, ce au apărut pe internet, au scandalizat organizaţiile pentru Drepturile Omului din toată lumea.
Tot în China a avut loc un adevărat scandal acum câteva săptămâni, atunci când Samsung, cea mai mare companie producătoare de telefoane şi echipamente de televiziune, a descoperit mii de nereguli în fabricile chinezeşti în care se produceau piesele componente.
Şi aici, ca şi în fabricile de jucării, oamenii munceau peste program şi erau exploataţi, fiind observate ilegalităţi în toate cele 105 fabrici deţinute (în care lucrează peste 65.000 de oameni).
Reprezentanţii Smasung au oferit doi ani pentru rezolvarea ilegalităţilor găsite şi, potrivit presei de peste Ocean, cele mai multe au început deja să se rezolve.
Vezi aici mai multe imagini din fabricile de jucării a
Clara Văcaru