Zilele trecute, o tanara a fost condusa pe ultimul drum de familie si prieteni dupa ce iubitul sau, intr-o criza de gelozie, a strangulat-o cu un martisor. Psihologul CANCAN, Cezar Laurentiu Cioc, face lumina in acest caz.
De ce gelozia ucide la adolescenti? Psihologul Cezar Laurentiu Cioc explica ce se afla in mintea si sufletul criminalului adolescentei din Iasi.
“Din perspectiva psihologica, gelozia se interpreteaza in functie de intensitatea ei. Exista un tip de gelozie naturala specifica oricarei fiinte vii. Aceast tip de gelozie moderata este scrisa in ADN-ul uman. Oamenii vor sa fie alesi ca indivizi in dauna celorlalti, fapt perfect natural mai ales in modernismul de azi bazat pe competitive”, ne-a transmis psihologul CANCAN.ro, Cezar Laurentiu Cioc.
Gelosul patologic sufera de tulburare obsesiv compulsiva
Specialistul nostru ne propune o discutie despre al doilea tip de gelozie, cea patologica. Aceasta capata aspecte de boala, atat mintala cat si afectiva. De cele mai multe ori gelosul patologic are o tulburare de tip obsesiv compulsiva.
“In limbaj comun aceasta este o tendinta de a te gandi in mod repetat la fragmente din viata care te ‘consuma’ energetic si nu-ti dau pace oricat de mult ai vrea sa iti iei mintea de la ele. Acum apar si compulsiile, adica tendinte de a iti urma instinctul si de a face ceva concret pentru a iesi din starea de gelozie patologica cu tendinte obsesive. Aceste gesturi compulsive duc uneori la manifestari violente cu urmari grave”, a mai explicat Cezar Laurentiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si dezvoltare a Potentialului Uman.
Se ajunge la crima daca “proprietatea” gelosului este o persoana
Gelozia patologica are ca si radacina afectiva sentimentul de inferioritate sociala si personala a gelosului si neincrederea majora in valoarea proprie. Ideea unei alte persoane care se bucura de ceea ce gelosul considera a fi al lui este in masura sa conduca la crima.
“Dintr-odata sentimentele de inferioritate isi fac simtita prezenta, gelosul simte ca este tradat asa cum mereu percepe ca a fost de intreaga lume. Pretul este platit de persoana care conjunctural a declansat aceasta gelozie patologica, in cazul nostru adolescenta din Iasi. Daca nu ar fi fost ea, o foarte mare probabilitate era ca pe viitor sa fie altcineva in situatia ei. Intamplarea a facut ca ea sa fie o victma circumstantiala a geloziei”, a mai precizat psihologul nostru.
De altfel, cei mai periculosi gelosi patologici sunt cei cu tendinte agresive. In lipsa acestor tendinte, gelozia, fie ea si patologica, s-ar manifesta pasiv-agresiv si fara urmari fizice sau penale. Atunci insa cand in temperamentul gelosului sunt si tendinte agresive, pericolul e mare, iar gelosul planifica razbunarea in pasi concreti si amanuntiti.
“Este ceea ce DSM (biblia psihiatrilor si psihologilor din toata lumea) numeste DCI , Deficit de Contol al Impulsului. Desi gelosul stie ca e rau ceea ce face, pur si simplu nu se poate controla. Forta impulsului agresiv este peste capacitatea lui de control. Inchisorile sunt pline de oameni cu DCI, care nu isi pot controla pornirile agresive”, a mai zis psihologul CANCAN.ro
Se poate vindeca gelozia patologica?
Prin auto educatie desfasurata in timp, gelozia poate scadea in intensitate. Starea gelosului se reduce atunci cand acesta ajunge sa fie multumit de el ca om, cand e in echilibru cu propria persoana. “Daca esti gelos recomandat e ca sa te auto educi si sa iti impui voltiv sa nu faci lucruri ireversibile cand simti ca gelozia iti da tarcoale. Daca vei avea destul timp la dispozitie sa iti dai seama ca nu esti buricul pamantului si ai sa pui accent pe dezvoltare personala, cu timpul ai sa fii din ce in ce mai putin gelos, iar obsesia controlului total va scadea in intensitate.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
De ce se prostituează fetele din România? Psihologul CANCAN.RO vă oferă răspunsul!
––––––––––––––––––––––––––––
Cei mai gelosi sunt barbatii care nu stapanesc teritorii proprii si simt ca ceilalti barbati detin ceea ce li s-ar cuveni lor. In consecinta, metoda de a reduce intensitatea geloziei….este sa investesti in tine ca om, sa stapanesti teritorii atat reale cat si intelectuale astfel incat partenerul pe care il iubesti sa te aleaga pentru calitatile tale, sa te prefere pentru omul fascinant care esti si nicidecum sa nu trebuiasca sa il fortezi sa te iubeasca”, a mai explicat Cezar Laurentiu Cioc, psiholog Institutul de Cercetare si dezvoltare a Potentialului Uman.
(Alex Saulea)