Adevaratul motiv pentru care politicienii si oamenii de afaceri se toarna la DNA! „Denuntul si turnatoria nu mai sunt…”
Tiparele de caracter uman constant in fata oricarei situatii sunt cu succes portretizate in filme, insa in viata reala oamenii tind sa isi schimbe convingerile in functie de conjuncturile concrete din viata lor. Nu fac exceptie nici personajele din tumultoasa realitate politico-judiciara din Romania. Auzim tot mai des cuvinte ca “denunt” sau “turnatorie”, notiuni pe care, de-a lungul timpului, nasii sicilieni le-au detestat visceral.
“Atunci daca turnai mureai…, acum realitatea sociala este exact pe dos. Denuntul salveaza in mare parte pielea denuntatorului. Din punct de vedere psihologic, in zilele noastre, denuntul si turnatoria nu mai sunt limitate de ratiuni principiale, ci sunt folosite strict si eficient, ca si moneda de schimb”, a spus psihologul Cezar Laurentiu Cioc.
Politicieni romani au tendinte paranoide
Zi de zi apar noi detalii despre prieteni de o viata, care sub presiune s-au denuntat unul pe celalat, oameni care au fost mult timp de aceiasi parte a baricadei, stau acum in inchisoare jucand un chinuitor joc mental, numit “cine toarna primul”.
“Creierul uman se autoprogrameaza sa apere libertatea celui care il detine. Astfel, fostii parteneri de “afaceri” care stau in celule diferite si nu pot comunica intre ei, se gandesc ca celelalt ar putea turna primul si ar beneficia de reducerea pedepsei. Este ceea ce in practica psihologica se numeste tendinta paranoida, adica nu stii exact ce va face celalalt, dar interpretezi cam ce ar fi capabil sa faca. Acest gand duce automat la impulsul de a face el primul pas in dauna celuilalt”, a mai spus Cezar Laurentiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Bucuresti.
De altfel, acesta ar putea fi uneori si motivul arestarilor preventive, pentru a pune presiune, prin incarcerare, pe acel individ despre care ar exista banuieli de ilegalitati. Sub presiune, impulsul emotional de a denunta pe oricine in schimbul propriului beneficiu este mult mai mare. Aceasta situatie de turnatorie pe fond de paranoia este specifica realitatii zilelor noastre si normelor europene, unde instrumentele de altadata, precum amenintari, santaje, torture, folosite in trecut de autoritati in scopul de a obtine informatii, nu mai sunt valabile.
Portretul denuntatorului
Denuntatorul in general este de doua feluri. Primul are o structura de personalitate slaba, care inca de la primele presiuni spune absolut tot coplesit de trairi afective intense. De obicei acesta spune tot adevarul, fara a-l inflori. El nu minte pentru ca nu are abilitati manipulatorii.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
Psihologul CANCAN.ro elucideaza misterul preotului cu Maserati! Vezi ce spune specialistul!
––––––––––––––––––––––––––––-
“Cel de al doilea tip de denuntator este mult mai complex. Este construit pe o structura de om cu sange rece, fara restrictii principiale sau morale. Acesta joaca un permanent sah psihologic cu autoritatile, iar de mutarile sale depinde liberatea lui si a celui denuntat. Exista un risc considerabil ca adevarul spus sa nu fie chiar complet. Desigur ca in viitor, cu tot sangele rece de care vorbeam, nu se va putea uita in ochii celui pe care l-a denuntat, insa pentru el este un pret mic de platit pentru reducerea pedepsei”, a conchis Cezar.
(Alex Saulea)