Kate Middleton a anunțat vineri, 22 martie, că a fost diagnosticată cu cancer și a început tratamentul chimioterapeutic. Prințesa de Wales a transmis un mesaj celor care se confruntă cu această boală, asigurându-i că nu sunt singuri. Cu toate acestea, se pare că zvonurile încă circulă în mediul online, sugerând că filmulețul realizat de Kate ar fi fals. Iată care este noua conspirație!
Atunci când Catherine, Prințesa de Wales, a anunțat luna trecută că a fost diagnosticată cu cancer, părea că s-au potolit zvonurile care circulau despre retragerea ei din viața publică.
Cu toate acestea, pentru unii, acest lucru nu a fost valabil. Odată cu răspândirea rapidă a dezinformării online, uneori amplificată de alte state, unii utilizatori de pe rețelele sociale au fost predispuși către scepticism. O notă de la Getty Images alăturată anunțului video, făcut public pe 22 martie, a indicat că acesta „poate să nu se conformeze” politicilor editoriale ale agenției și a alimentat mai multe teorii ale conspirației cu privire la autenticitatea videoclipului.
Citește și: KATE MIDDLETON, ÎN LACRIMI! CE MESAJ EMOȚIONANT LE-A TRANSMIS PRINȚESA DE WALES FANILOR SĂI
Nota editorilor, însoțită de alte detalii, inclusiv faptul că Palatul Kensington a distribuit videoclipul, a fost scurtă și laconică: „Această secvență a fost furnizată de o organizație terță și ar putea să nu se conformeze politicilor editoriale ale Getty Images”.
Amatorii de investigații online au observat că aceeași notă a fost adăugată și la o secvență furnizată de o agenție guvernamentală cu privire la podul care s-a prăbușit săptămâna trecută în Baltimore.
De asemenea, Palatul Kensington nu a produs singur videoclipul: o filială a BBC a declarat într-un comunicat că a filmat mesajul la Windsor pe 20 martie. Conform cercetătorilor, nu există dovezi că videoclipul este un deepfake, iar agențiile de obicei adaugă astfel de note conținuturilor primite de la terți. Având în vedere că imaginile sunt ușor de manipulat, cercetătorii afirmă că agențiile de știri sunt transparente în privința sursei conținutului lor.
„Nu văd niciun element convingător care să sugereze că ar fi un deepfake,” a declarat V.S. Subrahmanian, profesor de informatică la Universitatea Northwestern, care a cercetat deepfake-urile. Profesorul Subrahmanian a rulat o copie a videoclipului printr-un sistem de 15 algoritmi pe care echipa sa îi dezvoltase pentru a detecta videoclipurile manipulate, și de asemenea l-a examinat manual alături de un alt analist.
Componentele precum audio-ul videoclipului și mișcările lui Kate păreau naturale, iar probele tehnice sugerau că este puțin probabil să fie fals. „Contextul mai mare este că este un videoclip filmat de BBC, care este o sursă foarte credibilă”.
Kate Middleton a anunțat la sfârșitul lunii martie că suferă de cancer. Prințesa de Wales, împreună cu William, a făcut tot posibilul să gestioneze această situație cât mai bine, având în vedere copiii lor.
„William și cu mine am făcut tot ce ne stă în putință pentru a procesa și gestiona acest lucru în privat, de dragul tinerei noastre familii. (…) După cum vă puteți imagina, acest lucru a necesitat timp. Mi-a luat timp să mă recuperez după o intervenție chirurgicală majoră pentru a-mi începe tratamentul. Dar, cel mai important, ne-a luat timp să le explicăm totul lui George, Charlotte și Louis într-un mod adecvat pentru ei și să îi asigurăm că voi fi bine”, spunea Prințesa de Wales.