Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Vine frigul, întăreşte-ţi imunitatea! Ce alimente este bine să consumi

Vine frigul, întăreşte-ţi imunitatea! Ce alimente este bine să consumi

De: Cancan 18/11/2016 | 13:55
Vine frigul, întăreşte-ţi imunitatea! Ce alimente este bine să consumi

Un aport alimentar echilibrat este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului de apărare al organismului. Iată ce alimente trebuie să consumăm ca să ne creştem singuri imunitatea.

Primul pas 

Încercaţi să consumaţi mai mulţi acizi graşi esenţiali omega-3. Consumul de peşte gras (somon, ton, macou, sardine) de minim 2 ori pe săptămână are efecte pozitive asupra stării generale de sănătate. Vă recomand diminuarea consumului de ulei de floarea soarelui la maxim 1-2 linguri pe zi

Pasul doi

Vitaminele antioxidante trebuiesc consumate în cantităţi cât mai mari.Vitaminele cu cel mai mare impact asupra eficienţei sistemului imunitar sunt vitaminele A, C şi E. Sursele alimentare de vitamina C sunt: ardeiul gras, toate legumele cu frunze verzi, varză, broccoli, roşii, pătrunjel, kiwi, citrice, căpşuni, pepene galben. Sursele alimentare de vitamina A sunt produsele alimentare: ficat, peşte, lapte, brânză, ouă dar şi fructele şi legumele de culoare portocalie sau verde: spanac, morcov, broccoli, dovleac, caise. Vitamina E este prezentă în seminţe şi uleiuri vegetale ( floarea-soarelui, măsline), nuci, alune, avocado, germeni de grâu.

Pasul trei

Consumul de minerale are efecte benefice asupra imunităţii.  Zincul se găseşte în produse de origine animală (peşte, carne, ficat, ouă, lapte), dar şi cereale integrale, leguminoase (fasole boabe, linte, mazăre). Ca să aduci un aport de seleniu în organism ar trebui să mănânci fructe de mare, peşte, pâine integrală, tărâţe, orez brun, ovăz. Pentru  mai mult cupru consumă nuci, seminţe, cereale integrale. Iar pentru mai mult fier este recomandat să mănânci mai multă carne roşie, fructe uscate, legume cu frunze verzi.

Pasul patru

Cel mai sigur mod de a asigura aportul optim de substanţe nutritive şi fitonutrienţi este alimentaţia diversificată bazată pe o varietate mare de legume, fructe şi cereale, pe cât posibil integrale, fără a uita legumele-boabe (fasole, mazăre), seminţele şi fructele oleaginoase (nuci, alune) şi, nu în ultimul rând, condimentele şi ierbuirle aromate.

Top 5 alimente pentru creşterea imunităţii

  1. Kiwi este fructul cel mai bogat în vitamina C, cu efect antioxidant şi de creştere a rezistenţei la boli.
  2. Seminţele de floarea soarelui conţin acizi graşi esenţiali omega-6, vitamina E şi proteine care întăresc sistemul imunitar prin creşterea eficienţei barierei antibacteriene la nivelul mucoaselor.
  3. Usturoiul şi ceapa conţin compuşi sulfuraţi puternici care stimulează activitatea limfocitelor şi cresc rezistenţa la îmbolnăvire. Au propietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriene, iar prin substanţa activă numită allicină scad riscul de infecţii.
  4. Carnea roşie este o sursă bogată de proteine şi minerale (fier, zinc, crom, seleniu) de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcşiona eficient; ajută atât la vindecarea rapidă a bolilor, cât şi la refacerea organismului în perioada de convalescenţă.
  5. Oul este o sursă de proteine de cea mai înaltă calitate, vitamine antioxidante (A şi D) şi minerale (fier, seleniu, zinc). În cazul unei infecţii, pierderile proteice accelerate pot fi compensate rapid dacă dieta alimentară conţine ouă.  Ponturi anti-răceală
  • beţi apă în loc de băuturi răcoritoare şi limitaţi consumul de ceai negru şi cafea
  • limitaţi consumul de alcool la maxim un pahar pe zi
  • practicaţi o activitate fizică regulată
  • folosiţi fructe pe post de desert şi încercaţi să reduceţi la maxim prezenţa zahărului în dieta zilnică

Cu ce putem să înlocuim carnea

Lintea, fasolea, năutul

Burgeri, chiftele, tocăniţe, plăcinte – sunt doar câteva din preparatele în care lintea, fasolea sau năutul pot fi un excelent înlocuitor al cărnii. Trebuie însă fierte separat înainte.

Spanac

Atenţie însă, fierul din spanac este mai greu de absorbit decât cel din carne aşa că vegetarienii sunt supuşi riscului de a avea deficienţe în ceea ce priveşte fierul. Acizii organici, precum cel ascorbic (vitamina C) sau cel citric, îmbunătăţesc semnificativ absorbţia fierului.

O terapie neaşteptată

Berea

Are un conţinut relativ ridicat de potasiu şi un conţinut scăzut de sodiu. Are puţin calciu şi este bogată în magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva formării pietrelor la bilă şi la rinichi. În plus, berea conţine antioxidanţi naturali, care pot avea un efect pozitiv în întărirea imunităţii.

Cum să întârziem apariţia ridurilor

 Specialiştii vorbesc necontenit despre beneficiile antioxidanţilor asupra sănătăţii, pe bună dreptate. Antioxidanţii din anumite alimente constituie o adevărată fântână a tinereţii, luptând împotriva factorilor nocivi, atât la suprafaţă, cât şi în interior, asigurând o piele tânără şi sănătoasă la orice vârstă. Aşadar pentru o piele fără riduri încercaţi să consumaţi: AFINE, CĂPŞUNE, MERE, PEŞTE (în special SOMON şi TON), CEAI VERDE, NUCI sau MIGDALE.

Alimente sub lupă

Seminţele de cânepă vs seminţele de in

Seminţele de cânepă

Una dintre cele mai complete, din punct de vedere nutritional, alimente din lume sunt seminţele de cânepă. Acestea conţin toţi cei 9 aminoacizi esenţiali, plus omega 3 şi 6 şi sunt puternic mineralizate.

Bula:  Consumă zilnic seminţe de cânepă sub diferite forme. La masa de prânz, îţi recomand să le adaugi în salată. Ai nevoie de un avocado, o lingură de seminţe de cânepă, 150 de grame de somon la grătar şi o lămâie. Îţi garantăm că nu ţi se va face foame prea repede, în plus această salată este plină de nutrienţii necesari organismului.

Seminţele de in

Seminţele de in sunt o sursă bună de energie şi au proprietăţi antioxidante, ce reduc riscul de boli cardiace, atunci când sunt consumate cu regularitate, în cadrul unei diete echilibrate, săracă în grăsimi.

Bulă:

Îţi recomandăm ca de patru ori pe săptămână să consumi câte o linguriţă de seminţe de in fie întregi, fie măcinate, cu multă apă. Poţi prepara şi un macerat la rece, dintr-o linguriţă de seminţe de in la un pahar cu apă. Se lasă una-două ore şi apoi se consumă seminţele cu tot cu apă. Îţi garantăm că problemele cu greutatea vor dispărea.

Ce mănâncă copilul tău!

Mit şi adevăr

Mit:  Copiii trebuie să consume doar sare neiodată.

Adevăr: Pe piaţă există două tipuri mari de sare: iodată sau neiodată. Cea iodată este cea mai consumată şi nu este altceva decât sare normală cu adaos de iod, fiind considerată mai sănătoasă decât cea normală, mai ales la copiii care suferă sau sunt aproape de deficienţă de iod în organism. Cel mai recomandat este să ceri sfatul pediatrului în ceea ce priveşte tipul de sare pe care să îl introduci în alimentaţia copilului tău.

Reţetă de smoothie anti-răceală

Dacă vrei să te ţii departe de raceală şi vrei să îţi întăreşti imunitatea, prepară-ţi smoothie cu portocală, avocado şi puţin ghimbir. Este foarte gustos!

Ingrediente:

– 2 portocale curăţate de coajă;

– puţin ghimbir proaspăt, după gust;

– un sfert de avocado, curătat de coajă;

– 3-4 frunze de salată verde;

– o cană de lapte rece;

Ingredientele se pun în blender, dacă doriţi să fie mai diluat puteţi adăuga încă o jumătate de cană de lapte.

Răzvan Sava

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
SOMODIETA, dieta inventată de Adelina Pestrițu! Așa se menține într-o formă de zile mari
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
De ce a murit Zoia Ceaușescu, la 57 de ani. Sfârșitul dureros al fiicei soților Ceaușescu
De ce a murit Zoia Ceaușescu, la 57 de ani. Sfârșitul dureros al fiicei soților...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca să-și poată taia urechile și nasul
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20 de ani după gratii: „N-aș putea să o urăsc”
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
„Trebuie să se oprească”. Trump spune că războiul din Ucraina este o prioritate pentru viitoarea sa administrație de la Casa Albă
„Trebuie să se oprească”. Trump spune că războiul din Ucraina este o prioritate pentru viitoarea...
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor fi împărțită averea moștenitorilor săi
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia viața. Ce se vede în fotografie
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul tragic cu omul de afaceri. “Mihaela n-a înțeles, pentru că Silviu Prigoană uneori glumea într-un mod macabru.”
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu:
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani:
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Microsoft 365 Copilot a învățat limba română: Ce știe să facă
Microsoft 365 Copilot a învățat limba română: Ce știe să facă
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Adriana Bahmuțeanu îi atacă pe băieții și văduva lui Silviu Prigoană, care îi îngrădesc accesul la copiii ei:
Adriana Bahmuțeanu îi atacă pe băieții și văduva lui Silviu Prigoană, care îi îngrădesc accesul...
Singurele zodii care vor avea noroc triplu în 2025. Va fi cel mai bun an, belșug și fericire pentru Berbeci și Balanțe
Singurele zodii care vor avea noroc triplu în 2025. Va fi cel mai bun an,...
Ce să pui peste carnea de porc ca să iasă friptura fragedă și să se topească în gură. Ingredientul secret folosit de un bucătar de top
Ce să pui peste carnea de porc ca să iasă friptura fragedă și să se...
A venit acum anunțul teribil de la Oana Lis: Din respect, pentru că nu mai trăiește...
A venit acum anunțul teribil de la Oana Lis: Din respect, pentru că nu mai...
Prima reacție a lui Igor CUCIUC după moartea fiicei sale. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Balul Bobocilor: A căzut în genunchi, apoi s-a prăbușit!
Prima reacție a lui Igor CUCIUC după moartea fiicei sale. Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Un polonez a condus TIR-ul pe contrasens pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti
Un polonez a condus TIR-ul pe contrasens pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Ceaușescu, o ambiție bizară. Nu era pasionat de fotbal, dar a dat ordin
Ceaușescu, o ambiție bizară. Nu era pasionat de fotbal, dar a dat ordin
Cel mai bun pate de ficat care se vinde în România. Mihaela Bilic a găsit varianta cea mai „curată”
Cel mai bun pate de ficat care se vinde în România. Mihaela Bilic a găsit...
Iubita lui Daniel Bîrligea, apariţie răvăşitoare pe Arena Naţională. Săruturi şi mesaje de dragoste
Iubita lui Daniel Bîrligea, apariţie răvăşitoare pe Arena Naţională. Săruturi şi mesaje de dragoste
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură că România nu va avea de suferit
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17 ani după Balul Bobocilor
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
Iluzia optică ce dă bătăi de cap multor români. Doar cei cu un IQ ridicat găsesc unde e ascunsă pisica în imagine în mai puțin de 5 secunde
Iluzia optică ce dă bătăi de cap multor români. Doar cei cu un IQ ridicat...
Clădirea din România unică în lume construită din ambiția lui Nicolae Ceaușescu. Au lucrat peste 20.000 de oameni, timp de 7 ani, în trei schimburi, pentru ridicarea colosului arhitectural
Clădirea din România unică în lume construită din ambiția lui Nicolae Ceaușescu. Au lucrat peste...
Dan Prigoană, fratele regretatului afacerist Silviu Prigoană, a răbufnit după moartea acestuia. De ce nu se înțelegeau: „Un frustrat mincinos”
Dan Prigoană, fratele regretatului afacerist Silviu Prigoană, a răbufnit după moartea acestuia. De ce nu...
×