Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a promulgat legea prin care se stabileşte că indemnizaţia pentru creşterea copilului este de 85% din veniturile părintelui şi că se acordă pentru o durată de doi ani, potrivit news.ro.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 30 martie, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon.
Proiectul a fost adoptat în forma trimisă de la Comisia de muncă, deşi premierul Dacian Cioloş a avertizat că nu există bani pentru aplicarea noilor prevederi.
Conform modificărilor adoptate de Comisia de muncă, persoanele care în ultimii 2 ani anterior datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Cuantumul indemnizaţiei va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat. Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.
Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemenală, de tripleţi începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulţi copii din aceeaşi sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizaţie de 85% din salariul minim brut pe ţară pentru fiecare copil începând cu al doilea copil.
Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minim garantată.