Majorările salariale pentru medici şi profesori au trecut de Parlament. Legea a fost votată în unanimitate de deputaţii prezenţi în sala de plen.
Potrivit digi24.ro, au fost 184 de voturi pentru şi un vot împotrivă, al deputatului Mircea Toader, singurul liberal prezent în plen.
Actul normativ a iscat un adevărat scandal în Camera Deputaţilor. Ministrul Muncii susţine că această lege va creşte doar salariile cadrelor de conducere cu peste 50 la sută, dar nu şi pe cele ale noilor angajaţi.
În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că Parlamentul nu poate fi oprit să adopte o lege. El mai spune că există suficiente resurse financiare pentru a pune în aplicare această lege. „În rest sunt manipulări”, a spus Liviu Dragnea.
El a adăugat că ministrul Muncii nu a făcut decât „să asmută o categorie socială împotriva alteia sau din interiorul unei categorii sociale oameni cu funcţii diferite.”
„Asistăm de ceva timp în spaţiul public la transmiterea de date false şi cei care le transmit ştiu că datele sunt false”, a mai spus Liviu Dragnea, adăugând că aceste date sunt transmise de miniştri ai actualului Guvern.
Liberalii nu au participat la dezbateri şi nici la votul final. Potrivit proiectului, lefurile celor din educaţie ar creşte cu 15%, iar cadrele medicale ar putea beneficia de salarii cu un sfert mai mari.
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, spune că înainte de adoptarea unei astfel de legi trebuie calculat impactul financiar şi că această lege, în actuala formă, măreşte mai mult salariile celor care au deja venituri mari.
„Am spus public că nu participăm la genul ăsta de şaradă pe care o face Liviu Dragnea în plenul Camerei Deputaţilor cu o iniţiativă care nouă nu ne arată decât disperarea PSD. În realitate această lege nu ajută pe nimeni. Azi PSD s-a jucat cu speranţele oamenilor, ştiind că iniţiativa este una ilegală. Este nesusţinută din punct de vedere al bugetului, o spune şi Guvernul”, a spus Alina Gorghiu.
Ministrul Muncii spune că Guvernul urmează să sesizeze Curtea Constituţională asupra acestei legi.
Potrivit legislaţiei adoptate de Parlament, salariul de bază din învăţământ ar urma fie mărit cu 15 la sută, de la 1 ianuarie anul viitor. De asemenea, cu 25 de procente ar creşte şi salariul de bază de încadrare, pentru personalul Casei de Asigurări de Sănătate, din luna decembrie.
În plus, plata sporurilor pentru personalul medical s-ar putea face la nivelul acestui an şi nu la nivelul din 2009. De asemenea, vor fi măriri cu 15 la sută şi pentru angajaţii din sistemul de asistenţă socială.