Un rănit din COLECTIV a intrat în grava foamei. Motivul este incredibil. Are legătură cu mama lui
“Începând de astăzi (miercuri, n.r.) intru în greva foamei pentru că statul a permis unei persoane iresponsabile şi fără scrupule să fie însoţitorul meu aici, în Anglia. Este vorba de mama mea”, scrie Alexandru Olteanu.
Tânărul spune că mama lui a ajuns la Spitalul de Arşi pe 4 noiembrie, deşi fusese anunţată încă din dimineaţa de după accident că el era în comă la spital, iar în momentul în care s-a trezit din comă a fost confuz şi, într-un final, “cu stupoare” şi-a dat seama că lângă el se afla mama lui, care l-a părăsit când avea 16 ani şi care l-a dat afară din casă la 18 ani.
“În fine, crezusem că s-a schimbat şi că totul va fi bine”, scrie tânărul, adăugând că, la sfârşitul lunii ianuarie, a început să îşi dea seama că ceva nu era în regulă.
“La sfârşitul lunii ianuarie m-a sunat colegul de apartament să mă întrebe dacă mă voi întoarce acasă şi am decis să îi transfer bani pentru chirie. În acel moment, la spital fiind, mama a scos din poşetă două formulare de la MoneyGram (transfer bani) dintre care unul era necompletat şi unul completat cu numele concubinului ei care se afla în ţară într-un sat de pe lângă Alexandria, judeţul Teleorman. În momentul acela eu mi-am dat seama că e ceva neregulă, dar am tăcut şi am încercat să aflu mai multe. Deja de la mijlocul lunii februarie eu nu mai voiam să vorbesc deloc cu ea, iar spre sfârşitul lunii începuse să vină la spital şi să mă certe şi să mă acuze de diverse chestii, moment în care am rugat managerul secţiei de arşi a spitalului să vină şi să îi spună să plece. Din acel moment, el m-a întrebat dacă doresc ca mama să nu mai fie lăsată să intre şi mi-au respectat decizia, iar ea nu a mai fost lăsată să intre în camera de spital”, notează Alexandru Olteanu, conform News.ro
Acesta mai spune că, în 14 februarie, a notificat ambasada, printr-un e-mail, că are probleme cu mama sa şi că ar dori să cheme un alt însoţitor.
“Cei de la ambasadă mi-au spus că însoţitor poate fi doar un membru de familie sau o rudă, indiferent de gradul de rudenie. Lucru care nu este adevărat, pentru că în H.G.36/2016 se specifică că, dacă nu există un membru de familie, poate fi desemnată orice persoană cu simţ de responsabilitate. Ţin să menţionez că eu nu am avut însoţitor sau pe altcineva lângă mine pentru mai mult de 30 de zile, perioadă în care încă mă aflam în spital şi nici măcar nu puteam ieşi afară la plimbare”, mai arată tânărul.
După ce a notificat ambasada, acesta spune că a avut o discuţie cu managerul secţiei de arşi, un asistent social din Anglia, un delegat de la ambasadă, un translator şi mama sa, în cadrul căreia mama a promis, de faţă cu toată lumea, că îi va transfera 13.000 de lire, suma care ar fi trebuit să îi acopere nevoile din perioada recuperării, în momentul în care el îşi va deschide un cont bancar.
“Personalul de la spital m-a ajutat, mergând cu mine la bancă, să pot deschide contul bancar. Pe data de 05.04, contul mi-a fost deschis, iar pe 06.04 am sunat-o pe mama, dar nu mi-a răspuns. Abia a doua zi am reuşit să iau legătura cu ea şi a venit la spital ca să putem merge la bancă. Când am ajuns la bancă, aflu cu stupoare că a decis să îmi transfere doar 5.000 de lire, spunând că restul îmi va transfera la sfârşitul lunii, lucru pe care nu l-am acceptat, aşa că am sunat la ambasadă să le spun că mama nu vrea să îşi respecte promisiunea. Doamna consul de la ambasada din Londra m-a asigurat că banii vor fi transferaţi de mama la sfârşitul lunii şi, într-un final, am acceptat. Apoi am tot încercat să o sun pe mama încă de pe 1 mai şi nu mi-a răspuns nici până acum”, mai spune Alexandru Olteanu pe pagina sa de socializare.
El susţine că, recent, a aflat că mama sa a plecat din Anglia în luna martie, s-a întors la finalul lunii, iar apoi a plecat definitiv pe 19 aprilie.
“A folosit banii cumulaţi în lunile petrecute aici ca să cumpere electrocasnice şi un automobil concubinului ei (persoana din cauza căreia am fost dat afară din casă la 18 ani). De fapt, pentru ea, tragedia asta a fost un bilet la loto câştigător, s-a folosit de banii de la guvern pentru alte scopuri decât cele pentru care erau destinaţi şi eu aş vrea să răspundă în faţa legii pentru asta. Conform H.G. 36/2016 banii ajungeau la însoţitor pentru a sprijini victima, şi nu concubinul. Ţin să menţionez că mama a părăsit Anglia cu banii cash”, susţine Alexandru Olteanu.
Potrivit acestuia, suma de 5.000 de lire reprezenta, de fapt, bani din donaţii pe care mama sa i-ar fi primit în timp ce el era în comă şi după aceea.
În finalul mesajului său, tânărul solicită Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să ia măsuri în cazul său, considerând că ceea ce a făcut mama sa este un abuz.