Un post TV a lansat o petiţie la Parlamentul European prin care cere DREPTUL LA FERICIRE
Credem că evoluţia societăţii în care trăim se află în directă legatură cu fericirea celor parte a acesteia – cu fericirea noastră. E nevoie ca oamenii să fie sprijiniţi să creada în ei, să îşi descopere resursele interioare şi să se dezvolte frumos. Credem că e nevoie de medii de suport, de spaţii de consiliere. Credem că e nevoie de o lume deschisă, cu perspective pozitive, valori clare, solide.
Nu suntem primii care promovează dreptul la fericire, însă sperăm că demersul nostru să genereze medii în care oamenii să poată creşte, evolua. Adunarea Generală a ONU a stabilit, în 2012, ca Ziua Internaţională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie. Fericirea nu este însă doar un concept care să fie sărbătorit o dată pe an, este un drept fundamental al fiecarui om, preluat în Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii de către unul dintre cei mai influenţi “părinţi” fondatori ai SUA, Thomas Jefferson, în 1776. „Fericirea, ea este sensul şi scopul vieţii, traiectoria şi finalul existenţei umane”, spunea Aristotel.
Fericirea este considerată tot mai mult o resursă extrem de importantă pentru a măsura progresul social şi rezultatele politicilor publice. Fericirea individuală, a familiilor, a angajaţilor, satisfacţia pe care o dobândesc în legătura cu vieţilor lor, raporarea cu optimism la viitor sunt cruciale pentru creşterea oricărei societăţi.
Studiul global „World Happiness Record”, produs de „Sustainable Development Solutions Network” (SDSN), conţine analize făcute de experţi în zonele de economie, neuroştiinţă, statistică şi descrie cum creşterea stării de bine a populaţiei poate avea ca rezultat progresul naţiunilor. “Dreptul la fericire sună ciudat, de parcă ai cere dreptul de a avea noroc. Dar, la o mai atentă privire, când vorbim de drepturi, eu înţeleg că societatea îmi garantează adoptarea legilor necesare pentru a mă bucura de acele drepturi, inclusiv de dreptul la fericire”, scria şi C.S. Lewis, într-un articol din 1963.
Demersul nostru doreşte să atragă atenţia asupra faptului că fericirea este cheia pentru a ne asigura că politicile unui stat sunt destinate să îmbogăţească viaţa socială, să ne înveţe puterea comunicării şi empatiei.
Dacă împărtăşiţi aceste idei, dacă şi voi credeţi că dreptul la fericire poate fi mai mult decât un deziderat, semnaţi această petiţie alături de noi şi de prietenii voştri! Să încercăm, împreună, să creăm o societate mai fru