Până Duminică, în ziua Învierii Domnului, credincioşii ortodocşi au obiceiul de a posti. Unii ţin chiar post negru, nemâncând nimic, începând din această zi, până de Paşte.
Pe lângă post, care reprezintă curăţenia trupului, cei mai mulţi români se pregătesc de întâmpinarea Sfintei Sărbători a Paştelui făcând curat în casă şi gospodărie. Există câteva obiceiuri pe care femeile credincioase încă le respectă, potrivit ortodoxia.ro.ro.
Dacă în Marţea Mare se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri şi se fac treburile grele pe lângă casă, în Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală şi calcă. Din această zi, se spune că bărbaţii trebuie să stea pe lângă casă şi să îşi ajute nevestele.
În anumite zone, există obiceiul ca miercuri seara, la apusul soarelui, copiii să meargă cu colindul, la sfârşit primind ouă pentru înroşit. Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care reuşesc, astăzi să ţină post negru vor fi protejaţi tot anul de boli de Sfânta Miercuri.
În unele sate se mai păstrează o tradiţie conformă căreia cenuşa din sobe este aruncată, în această zi, peste straturile din grădină, pentru a ajuta plantele să dea rod bogat. Femeile nu torc şi nu cos, ci spală ferestrele pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colţişor al casei în zilele de Paşte.