Un bărbat în vârstă de 58 de ani din Târgu Frumos a ajuns la spital după ce a fost înţepat de 60 de albine care s-au năpustit asupra lui.
Medicii echipajului Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), substaţia Târgu Frumos, l-au găsit pe acesta întins pe iarbă într-un loc public, cu peste o sută de albine asupra lui şi cu 60 de înţepături cu ac rămas în tegument. De asemenea, aceştia susţin că bărbatul era beat, emanând halenă alcoolică. Echipajul medical a fost şi el la rândul lui atacat de albine, reuşind totuşi să scape fără înţepături.
Acesta adormise pe iarbă, într-un loc public din Târgu Frumos, iar albinele tăbărâseră cu zecile pe el, medicii numărând circa 60 de ace, bărbatul intrând în şoc anafilactic.
„Pacientul era conştient, stabil hemodinamic, fiind salvat de intervenţia de urgenţă a ambulanţei. După acordarea asistenţei medicale de către echipajul ambulanţei a fost transportat la Spitalul Sf. Spiridon, pentru investigaţii de specialitate“, a precizat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.
Medicii de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spridon“ susţin că, după ce acesta a ajuns la spital, a intrat în şoc anafilactic, prezentând crize comiţiale, însă după administrarea tratamentului a părăsit UPU fără aviz medical. Şocul anafilactic apare ca o reacţie dintre substanţa străină intrată în corp şi unele globule albe. Odată cu intrarea substanţei în corp, se produce un edem laringian cu blocarea căilor respiratorii, iar tensiunea scade.
„E ca şi cum persoana respectivă este strânsă de gât şi sângele nu mai circulă, iar atunci inima se opreşte“, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi.
Cazurile de şoc anafilactic sunt cunoscute în medicină ca fiind urgenţe de gradul 0, în care intervenţia medicală trebuie să fie extrem de rapidă.