Detaliile uneia dintre cele mai ciudate crime care s-a petrecut vreodată în România au ieşit la iveală abia acum, la 15 ani după ce s-a întâmplat totul.
În vara anului 2001, una dintre cele mai stranii crime se petrecea într-un subsol din Deva, acolo unde o tânără poetă pe nume Magdalena Kuhm, absolventă de Drept, murea în mâinile unui fost iubit, care o ucidea cu bestialitate. Cadavrul Magdalenei a fost îngropat sub petale de trandafiri, iar misterul legat de viaţa acestei tinere a domnit vreme de 15 ani de zile.
Iubitul care a ucis-o cu bestialitate pe Magdalena era un fost client
Secretele unei crime pasionale săvârşită asupra unei tinere din Hunedoara, în vara anului 2001, un act care a cutremurat şi a tulburat întreaga comunitate, sunt dezvăluite la 15 ani de la săvârşirea ei. Între timp, ucigaşul şi-a ispăşit condamnarea şi a fost pus în libertate, iar în urma victimei sale au rămas doar poeziile. Cadavrul Magdalenei Kuhn a fost descoperit în 11 august 2001, în subsolul unui bloc din Deva. Pe trupul complet dezbrăcat al tinerei de 24 de ani, ucigaşul ei presărase petale roşii şi galbene de trandafir, iar hainele erau aranjate lângă ea. Magdalena, o absolventă de Drept care cocheta cu poezia, fusese ştrangulată cu o cordelină, avea mâinile legate în faţă pe abdomen şi era încălţată în sandale. Sub cap avea o pată roşie, urmă a violenţei exercitate asupra ei, titrează ziarul Adevărul.
Câteva zile mai târziu, anchetatorii l-au găsit pe principalul suspect al omorului, Radu George Oprea, un zidar în vârstă de 24 de ani, despre care apropiaţii fetei relatau că îi fusese iubit. Un detaliu ţinut secret de anchetatori era însă că tânărul îi fusese client fetei, care practica prostituţia pe ascuns. Radu George Oprea a fost reţinut şi pus sub acuzare pentru omor, a recunoscut faptele, iar în octombrie 2003, a fost condamnat la 17 ani de închisoare.
Magdalena şi-a petrecut ultimii ani între poezie şi prostituţie
Rechizitoriul dosarului oferă detalii care nu au fost niciodată făcute publice până în prezent. Prin actul de trimitere în judecată s-a reţinut că Radu George Oprea, în data de 9 august 2001 a ucis-o prin sufocare şi ştrangulare pe Magdalena Kuhn, după care i-a luat mai multe bunuri ce-i aparţineau. „Victima, după ce a absolvit facultatea nu a profesat, obţinând câştiguri din practicarea prostituţiei, sens în care dădea anunţuri în presă şi pe internet. În anul 2001, în urma unui astfel de anunţ, l-a cunoscut pe inculpatul Radu Oprea, cu care a întreţinut de mai multe ori raporturi sexuale în schimbul unor sume de bani. Relaţia dintre cei doi s-a întrerupt câteva luni, fiind reluată la începutul lunii august 2001 prin intermediul unor anunţuri în ziar, pe care inculpatul le-a adresat pe numele de cod M., la care răspundea victima”, susţineau anchetatorii. În ziarul din 6 august 2001, a apărut anunţul dat de către Radu Oprea:
„Vino marţi sau miercuri la ora 12:30 în faţa Romtelecom, cod „R. 2000”. La redacţia ziarului A.B.C. a fost găsit talonul pentru anunţ gratuit completat de inculpat pentru fixarea întâlnirii. Magdalena i-a relatat surorii sale despre faptul că va avea o întâlnire cu tânărul, că nu a reuşit să-l întâlnească în 7 august, ci doar a doua zi în 8 august în faţă la Romtelecom Hunedoara şi i-a lăsat numărul de telefon pentru a o suna.
O martoră a văzut-o însoţită de Radu Oprea în data de 9 august 2001 în zona centrală a municipiului Hunedoara, de unde aveau posibilitatea să se deplaseze la Deva, susţineau anchetatorii. Ucisă după sex Radu Oprea a relatat că s-a întâlnit cu tânăra în Deva şi s-au dus într-o boxă situată în subsolul blocului unde a funcţionat Banc Post Deva. O apopiată a Magdalenei, citată ca martoră, a menţionat în declaraţia sa că fetei îi era indiferent unde întreţinea relaţii sexuale, prin urmare nu a avut nici o ezitare în a-l urma pe cel care urma să o ucidă în acea boxă.
„Inculpatul a susţinut că după ce a întreţinut relaţii sexuale, victima a început un joc erotic periculos, prin faptul că l-a strâns de gât cu o sfoară, iar el a ripostat pentru a se apăra. Expertiza medico-legală psihiatrică a stabilit că inculpatul prezintă „hipertonie erotică”, ceea ce ar motiva agresiunea cu caracter sexual, fie prin refuzul victimei de a întreţine un nou raport sexual, fie prin remarca acesteia referitoare la actul sexual „că nu a făcut bine ceea ce a făcut”.
Din depoziţia unei martore, prietenă a Magdalenei, se desprinde împrejurarea că victima era „acidă şi cinică în relaţiile cu clienţii”. Tot prin expertiză s-a stabilit că între victimă şi inculpat a avut loc o luptă, în care la un moment dat inculpatul, superior ca forţă fizică, a apăsat victima cu mâinile pe nas şi gură, obturându-i căile respiratorii, victima decedând datorită asfixierii mecanice. Leziunile traumatice constatate în urma examenului intern şi extern au putut fi produse prin loviri repetate cu un corp dur sau comprimare într-un plan dur şi un corp dur”, se arată în dosar.
Una dintre cele mai pasionale crime s-a produs într-un subsol de bloc din Deva
După comiterea crimei, Radu Oprea a luat de lângă tânără ochelarii acesteia, telefonul mobil, cheile de la locuinţa ei şi cheia de la lacătul cu care a fost închisă uşa boxei. Victima a fost găsită în data de 11 august 2001 de un bărbat care obişnuia să doarmă în boxe. „Inculpatul era familiarizat cu subsolurile blocului şi a locuit în vara anului 2001 într-o boxă situată la subsolul blocului 37 de pe strada Ion Creangă, în care s-au găsit ochelarii, telefonul mobil şi cheile victimei.
În boxa ocupată de inculpat s-au mai găsit, de asemenea, bucăţi de sârmă cu izolaţie verde de genul celei cu care a fost legată victima, mai multe cravate asemănătoare celei cu care şi-a ucis victima, iar asupra lui a fost găsit un set de 10 chei, o ială şi materiale cu caracter erotic”, completau anchetatorii. Radu Oprea a avut o conduită bună pe tot parcursul procesului penal, în sensul că a recunoscut fapta încă din faza urmăririi penale, deşi nu erau probe directe împotriva lui, arăta instanţa. A primit 17 ani de închisoare, iar în perioada petrecută în detenţie s-a remarcat prin cele peste 100 de sesizări, judecate de instanţe. A deschis procese atât împotriva unor instituţii publice, cât şi a unor persoane fizice, a reclamat abuzuri săvârşite asupra lui şi încălcarea unor drepturi, precum şi regimul de detenţie, de multe ori reclamaţiile sale, nefiind fondate, au fost considerate pretexte pentru ca acesta să fie plimbat între penitenciar şi instanţe.