Regulile noi privind concediul maternal intră în vigoare

De: Cancan
Publicat: 27/06/2016 | 12:31

Noile prevederi au fost publicate în Montirul Oficial şi se referă la procedura de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului, adoptă formularele şi documentele pe care le va depune la dosar părintele ce solicită acest concediu, scrie EVZ.ro.  Mai precis, o persoană ce a realizat venituri timp de 12 luni în ultimii 2 ani poate să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului. Observăm prima modificare, respectiv prelungirea la 2 ani a perioadei în care se puteau realiza veniturile luate în considerare la stabilirea indemnizaţiei. –scriu consultanţii citaţi.

Valoarea indemnizaţiei este de 85% din media venitului net al persoanei fizice realizat în ultimele 12 luni. Indemnizaţia nu este plafonată superior.

Veniturile luate în considerare pentru acordarea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului sunt:
– venituri din salarii şi asimilate salariilor;
– venituri din activităţi independente – profesii libere;
– venituri din agricultură şi silvicultură.

Aceste venituri trebuie justificate prin documente şi în funcţie de categoria de venit realizat se va prezenta documentul adecvat. Printre alte modificări importante amintim:
-pentru persoanele la care indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost plafonată, iar veniturile sunt mai mari decât plafoanele existente, recalculul indemnizaţiei se efectuează din oficiu, în baza documentelor existente la dosar.
– pot beneficia de indemnizaţie şi acele persoane care au realizat venituri mai puţin de 12 luni în ultimul an dar cumulat pe ultimii 2 ani realizează 12 luni de venituri.

În cazul în care părintele îşi reia activitatea cu cel puţin 60 zile anterior perioadei de 2 sau 3 ani, acesta beneficiază de un stimulent de inserţie. În cazul în care la naştere sunt sarcini  multiple, începând cu al doilea copil se beneficiază de un supliment de indemnizaţie calculat la nivelul de 85% din salariul minim pe economie. Perioada de concediu pentru creşterea copilului este asimilată vechimii în muncă iar persoana fizică beneficiază de drepturile privind stagiul la pensie sau alte situaţii similare.