Reactia şefului DIICOT în scandalul traficantilor români de arme

De: Cancan
Publicat: 08/08/2016 | 11:06

UPDATE

Armele care au apărut sunt din categoria celor de vânătoare, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), precizând că astfel de arme sunt deţinute legal în România. 

Din primele verificări efectuate de poliţişti, cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională, a rezultat că modelul armelor prezentate în imagini este din categoria armelor de vânătoare. Aceste tipuri de arme sunt deţinute legal în ţara noastră de membrii asociaţiilor de vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic”, a explicat IGPR, într-un comunicat.

Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliştii britanici şi, la o primă vedere, iarăşi repet cu un ochi de nespecialist, nu par a fi arme de război. Par arme de vânătoare. În al doilea rând, este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează efectiv cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi, despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină, deşi iniţial nu aveau semnal la telefon. Nu excludem niciuna dintre variante. Am luat legătura cu partenerii noştri instituţionali, atât din serviciile de informaţii, cât şi din Poliţie. Ne vom face treaba în ceea ce priveşte această chestiune, dar nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit nicăieri în vestul Europei unde au existat atentate, spre deosebire de România, că armamentul ar proveni vreodată din estul Europei„, a afirmat Horodniceanu,  potrivit Agerpres.El a precizat că procurorii nu au deschis deocamdată un dosar penal în acest caz, însă DIICOT va lua legătura cu partenerii săi instituţionali din străinătate. 
Postul de televiziune britanic Sky News a prezentat recent un reportaj în care apar doi presupuşi traficanţi de arme din România, dispuşi să vândă armament provenind din Ucraina unor cumpărători din Europa Occidentală. După luni de negocieri, echipa de jurnalişti de la Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanţi pregătiţi să arate de ce ofertă dispun. ”Nu este niciun subterfugiu aici. Ei ştiau că noi suntem o instituţie de presă care doreşte să ilustreze modul relativ uşor de procurare a unei arme şi credeau că vom cumpăra arme. Noi nu am făcut asta, ceea ce a complicat puţin lucrurile. Ceea ce este esenţial este că lor nu le păsa dacă eram pregătiţi să plătim. În timpul întâlnirii noastre ne-au spus clar că ar vinde absolut oricui – celor ce jefuiesc bănci, criminalilor în masă sau teroriştilor, fără nicio deosebire”, a explicat unul dintre jurnaliştii britanici.