Măsuri alimentare pentru gastrită! Nutriţionistul MIHAELA BILIC ne spune cum putem face asta în doar 5 paşi
Pasul 1
Încercaţi să evitaţi alimentele acide sau care relaxează sfincterul gastro-esofagian, cum ar fi grăsimile animale (carnea grasă), citricele (portocale, lămâi, etc.) băuturi carbogazoase, ceai, cafea (chiar şi fără cofeină), roşiile, alcoolul, ciocolata, fie ea şi neagră.
Pasul 2
Pe cât posibil, respectaţi ritmul meselor. Încercaţi să aveţi 3 mese principale pe zi şi 2 gustări, una între micul dejun şi prânz şi cealaltă între prânz şi cină. În acelaşi timp, dacă sunteţi fumător, renunţaţi la fumat, nu doar că agravează gastrita, dar cauzează multe alte afecţiuni.
Pasul 3
Deşi este paradoxal, ardeiul iute consumat cu moderaţie are effect benefic asupra peretelui gastric deoarece stimulează secreţia de mucus şi asigură protecţia antiacidă şi antimicrobiană. Aşadar, consumaţi ardei iute, însă cu moderaţie, 2-3 ardei pe săptămână.
Pasul 4
Încercaţi să aveţi o alimentaţie echilibrată, bogată în produse făinoase, fructe, legume, proteine şi cât mai săracă în grăsimi. În cazul în care folosiţi analgezice trebuie să evitaţi aspirina şi antiinflamatoarele de tip ibuprofen. Antiacidele pot fi folosite până la dispariţie inflamaţiei.
Cauzele gastritei
Gastrita acută apare ca urmare a unui stres major (răni, arsuri grave, intevenţii chirurgicale).
Gastrita cronică se dezvoltă într-o perioadă de luni de zile sau chiar ani şi este cauzată de: – infecţia cu Helicobacter pylori, tratamentul cronic şi în doze mari cu aspirină sau antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen), infecţia virală, bolile gastrointestinale, excesul de alcool sau nicotină, indigestia de substanţe acide, erozive.
Răzvan Sava