Isteria Pokemon Go a ajuns la Bucureşti: sute de tineri scotocesc parcurile cu telefoanele în mână!
Utilizatorii s-au constituit în grupuri care comunică pe reţelele de socializare, dându-şi întâlnire în Parcul Herăstrau, Tineretului sau alte parcuri mai mici din Capitală, în căutarea animăluţelor virtuale. Pokemonii pot apărea oriunde, nu numai în parc, dar bucureştenii au preferat să îmbine găsirea pokemonilor cu o incursiune în zonele cu verdeaţă.Tinerii au luat la pas aleile parcurilor, cu ochii în telefoanele mobile, doar-doar le-o ieşi în cale pokemonul poznaş!
Ideea de bază a jocului care a prins imediat şi la români este găsirea animăluţelor din realitatea virtuală în cea imediată. Mai exact, utilizatorul primeşte indicaţii despre locatie, pe telefon, în funcţie de coodonatele GPS furnizate de aparat. În momentul când a ajuns la locul indicat, prin camera telefonului, la fotografierea locaţiei îi va apărea pokemonul, pe care trebuie să-l lovească cu o minge virtuală pentru a-l adăuga la colecţie. Utilizatorul primeşte puncte pe care le foate folosi la deblocarea unor funcţii suplimentare, care pot fi disponibile şi contracost.
Cum se joacă Pokemon Go
În momentul în care intri prima dată în joc, eşti pus să îţi faci un cont, sau să afiliezi contul de Pokemon Go cu cel de Google. Acolo se va salva tot progresul tău, astfel încât, dacă vei vrea să te joci şi pe alt dispozitiv, vei putea face asta, fără să pierzi tot progresul. După asta, îţi vei putea personaliza avatarul. Nu ai foarte multe opţiuni la dispoziţie, dar vei putea schimba culoarea pielii, a părului şi a ochilor şi vei putea alege din câteva ţinute, pentru a te deosebi de alţi jucători.
După partea de persoanlizare, poţi începe să joci. Vei primi un scurt instructaj de la profesorul Willow după care te vei trezi în joc, cu personajul situat în mijlocul unei hărţi. Acea hartă nu este una fictivă, ci chiar harta cu zona în care te afli în acel moment. Pokemon Go se foloseşte de API-ul Google şi de GPS pentru a te transpune în joc. Iniţial, vei avea de ales între Charmander, Squirtle şi Bulbasaur, dar dacă vrei să începi jocul cu Pikachu, poţi face asta mulţumită unui truc.
Pentru a începe Pokemon Go cu Pikachu, trebuie doar să te îndepărtezi de ceilalţi trei pokemoni – adică să mergi (fizic) în orice direcţie – şi să aştepţi ca Charmander, Squirtle şi Bulbasaur să ajungă lângă tine iar. Trebuie să faci asta de patru ori, iar după aceasta vor fi acompaniaţi de Pikachu, pe care îl poţi prinde.
Cum prinzi pokemoni în Pokemon Go? Destul de simplu: odată ce un monstru a apărut pe hartă, lângă tine, apeşi cu degetul pe el, după care va apărea un modul special de capturare. Mulţumită modulului de realitate augmentată, vei putea vedea creatura prin lentila camerei, suprapusă pe mediul înconjurător. Cu toate că acest mod este foarte distractiv, ai posibilitatea de a închide acest mod (apăsând pe un glisor din partea de dreapta sus), în cazul în care vrei mai mult acurateţe (pokemonul nu se va mişca pe ecran, ci va rămâne fix, pe grafica jocului). Vei observa o ”pokeminge” în partea de jos a ecranului şi pentru a captura monstrul, va trebui doar să o glisezi înspre el, aruncând-o. Pentru a-ţi asigura reuşita, cel mai bine e să ţii apăsat pe minge până când cercul din jurul pokemonului devine mai mic. Culoarea cercului variază în funcţie de puterea fiecărui monstru (cei cu verde sunt foarte uşor de capturat, cei cu galben s-ar putea să-ţi scape din bilă, iar cei cu roşu trebuie capturaţi fie în bile speciale, fie calmaţi cu ajutorul unor fructe).
Odată capturat, pokemonul va apărea în ”pokedex”, dar şi într-un inventar în care vei putea să-i vezi abilităţile şi statisticile legate de viaţă şi putere. Tot acolo vei şi putea să evoluezi pokemonii. Pentru a putea creşte rangul unui pokemon, trebui să ai bomboane speciale pentru fiecare în parte. Acestea le obţii capturând mai mulţi pokemoni de acelaşi fel. De asemenea, poţi obţine bomboane transferându-i pokemoni doctorului Willow. De exemplu, dacă ai mai mulţi Ratata, îl poţi păstra pe cel mai puternic (cel cu Combat Strength mai mare) şi pe restul îi poţi transfera, ca să îl poţi evolua pe cel rămas.(Gabriel Niculescu)