Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, judecat pentru un mega-prejudiciu de peste 31 de milioane de lei!

De: Cancan
Publicat: 07/04/2016 | 16:34

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA), Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timişoarei, Ioan Cojocari, actual secretar al Consiliului Local, Delia Ileana Dumitru, consilier juridic la primărie, Smaranda Haracicu, fost director al Direcţiei Economice din primărie, Violeta Mihalache, fost director de comunicare în aceeaşi instituţie, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei, Mirel Florin Munteanu şi Mariana Dimitriu, economişti la Direcţia Economică a Primăriei Timişoara, Martin Staia, fost şef al Serviciului Administrare Baze Sportive din primărie, Nicuşor Miuţ, fost director al Direcţiei Patrimoniu, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Alături de aceştia, a fost trimisă în judecată şi Alina Pintilie, funcţionar public la Primăria Timişoara, actual director de comunicare, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, arată news.ro.

 

Au vrut să salveze firma de faliment

”În cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al municipiului Timişoara, şi inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timişoara, uzând de prerogativele conferite de funcţiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timişoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A.)”, se arată în comunicat.

Ciuhandu, împreuncă cu Delia Ileana Dumitru, Smaranda Haracicu şi Violeta Mihalache, a semnat un ”contract de asociere”, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 lei, ”pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara”, iar secretarul Consiliului Local Timişoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma menţionată mai sus. ”De fapt, prin această conduită nu se urmărea sprijinirea activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci sprijinirea efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară, împrejurare dovedită şi de faptul că, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. a intrat în insolvenţă, în lipsa sumelor necesare desfăşurării în continuare a activităţii”, se mai arată în comunicatul DNA.

Prejudiciul constă în sumele cu care ar fi fost finanţată ilegal Poli Timişoara.

 

Averile inculpaţilor, sub sechestru

Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din Primăria Timişoara, mai arată procurorii, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar.

În acelaşi context, inculpaţii menţionaţi mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realităţii, legalităţii şi regularităţii şi au semnat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, un număr de 40 de ordonanţări de plată. Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenţiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara (denumirea din acel moment a entităţii sportive) s-a procedat la aplicarea. în mod nelegal, indirect, a Legii educaţiei fizice şi sportului, nr. 69/2000 şi a normelor de aplicare ale acesteia”, se mai arată în comunicatul citat. Primăria Timişoara a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 31.669.417,71 lei.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin lui Miuţ Nicuşor Constantin, Ioan Cojocari, Gheorghe Ciuhandu, Staia Martin, Mirel Florin Munteanu, Alina Pintilie, Mariana Dimitriu şi Smaranda Maria Haracicu.

(Gabriel Niculescu)