CUM RECUNOŞTI PUII INJECTAŢI SCOŞI LA VÂNZARE ÎN MAGAZINE
Teoretic, hormonii de creştere sunt interzişi în România şi toată Uniunea Europeană. De la lege până la adevăr e cale lungă, iar în rândul cumpărătorilor există suspiciuni legate de conţinutul de hormoni de creştere în carnea de pui. Din acest motiv, părinţii informaţi evită să le dea carne de pui copiilor, înlocuind-o cu cea de porc, care chiar dacă este mai grasă, poate fi mai sănătoasă!
Astfel, puii crescuţi pentru comercializare sunt injectaţi cu hormoni pentru a se dezvolta mai bine, potrivit healthychild.org. Crescătorii folosesc şi antibiotice, pentru ca păsările să reziste şi în medii improprii. Aceste pastile duc, de altfel, şi la îngrăşarea păsărilor. Nu există o diferenţă de textură între carnea tratată cu substanţe nocive şi cea organică, însă sunt alte lucruri care te pot ajuta să alegi produse naturale.
Care sunt efectele hormonilor şi antibioticelor asupra organismului
Anumite studii au arătat că hormonii din carne pot cauza anumite tipuri de cancer, boli tiroidiene, diabet, obezitate, endometrioză, fibrom uterin, infertilitate, astm sau alergii. La fel de periculoase sunt şi antibioticele, care pot cauza rezistenţă la bacterii periculoase pentru organismul uman. În plus, carnea tratată poate da peste cap echilibrul florei intestinale. Mai mult decât atât, în cazul fetiţelor, aceştia pot accelera pubertatea, fetele dezvoltându-se mult mai devreme decat ar fi trebuit, raportat la vârsta!
Soluţii pentru o alimentaţie sănătoasă
Dacă vrei să eviţi să mănânci carne tratată cu antibiotice sau hormoni, încearcă să ai o alimentaţie cât mai variată. Alege pieptul sau pulpele şi evită să consumi ficatul de pui. Citeşte cu atenţia eticheta produsului pe care îl cumperi. Carnea de pui ar trebui să aibă doar pui, dacă vezi şi alte substanţe pe etichetă, probabil ai în mână un produs cu hormoni.
Cumpără carnea de la producătorii locali şi vei avea o siguranţă mai mare că puiul este crescut sănătos. Suspiciunile părinţilor pleacă, e drept, de la o realitate. Puii de ţară arată şi au cu totul alt gust faţă de cei pe care îi cumpărăm din magazin. Dincolo de povestea hormonilor, explicaţia vine din felul în care sunt crescuţi şi mai ales hrăniţi. La trei săptămâni, puiul de la ţară e încă foarte mic, în timp ce puii crescuţi în abator au ajuns deja la maturitate. Producătorii spun că vorbim de rase diferite. În abatoare ajung rasele selectate, cu un ritm de creştere rapid. Consumatorii cred însă că diferenţa stă în chimicalele cu care sunt hrăniţi puii şi care dau şi gustul cărnii. Asta pentru că, de multe ori, de la magazin cumpărăm de fapt carne gata procesată. Cu apă, sare şi uneori chiar şi E-uri. „Este o saramură, care conţine clorură de sodiu, deci sodiu. Sodiul, cum ştim, chiar nu este indicat în exces. În acea saramură, sunt introduse şi substanţe din categoria aditivilor, precum glutamatul monosodic sau fosfaţii de sodiu”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
(Gabriel Niculescu)