Ce l-a oprit pe Nicolae Ceauşescu să renunţe la exploatarea gazelor de şist! România ar fi avut şi acum independenţă energetică!
Forarea prin fracturare hidraulică nu este o metodă nouă de extragere a gazelor naturale, şi era aplicată cu succes de americani încă din anii 60. România are zăcăminte bogate de gaze de şist, care în prezent sunt exploatate de companiile americane sau ruseşti. Puţină lume ştie însă că în vremea dictatorului Nicolae Ceauşescu, România a fost aproape de independenţă energetică!
Totul a început dată cu încheierea celui de-al doilea război mondial iar specialiştii geologi ştiu exact cum s-a ajuns la explotarea gazelor de şist. Profesorul univ. dr. inginer petrolist Marian Rizea , colonel (r) pe probleme de contrainformaţii economice, a dezvăluit secretul gazelor de şist. “Nu se ştie cum, dar este lucru dovedit că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales către sfârşitul său, inginerii şi geologii germani ajunseseră să posede hărţi cu perimetrele gazelor de şist din Moldova şi Dobrogea. În zona Costineşti-Tuzla şi între Vama Veche şi Duranculak, în Bulgaria, au existat chiar colonii de ingineri şi tehnicieni nemţi, militari şi civili, care prin 1943-44 sondau şi cartografiau locul”, povesteşte Rizea. Hărţile au ajuns în posesia americanilor, şi de la ei a aflat Nicolae Ceauşescu despre zăcăminte, pentru că în acea perioadă se apropiase de preşedinţii americani Richard Nixon, Gerald Ford şi James Earl Carter, aşa numita perioadă a ”socialismului cu faţă umană”.
Voiau să le dea peste nas ruşilor
Americanii şi Ceauşescu au bătut palma pentru exploatarea gazelor de şist, primind înapoi hărţile dar şi câţiva geologi americani, pentru pregătirea operaţiunilor de extracţie. Pe lângă businessul profitabil, americanii aveau şi ambiţia să le dea peste nas ruşilor, care se ştie, deţin şi acum supremaţia gazelor naturale în Europa, iar România avea nevoie de cantităţi mari de gaze, pentru industria chimică care duduia, practic, atunci. ”Ruşii ne exportau gaz metan puţin şi scump, pentru că nu vedeau cu ochi buni independenţa noastră economică. Atunci s-a ajuns la un plan de extragere, împreună cu americanii, a gazelor de şist, proiect ce a primit numele de cod «Zebra» ” a mai dezvăluit colonelul
Cutremurul din 1977 l-a îngrozit pe Ceauşescu
Ceva s-a întâmplat însă şi l-a făcut pe Ceauşescu să rupă acordul de parteneriat cu americani şi să renunţe la operaţiunea de extragere a gazelor de şist. A fost chiar cutremurul din 1977, care l-a îngrozit pe dictator după efectele sale devastatoare în cadrul populaţiei: ”În martie 1977 a intervenit însă cutremurul, iar de atunci, Ceauşescu, sfătuit de specialişti, a abandonat ideea exploatării gazelor de şist, pentru că poate influenţa mişcarea telurica, în special în zonele unde plăcile tectonice produc periodic seisme, cum este cazul Vrancei”, a mai povestit Marian Rizea.
Exploatarea gazelor de şist, care sunt gaze naturale din interiorul unor pietre, se face prin fracturare hidraulică, care înseamnă ruperea rocilor pentru eliberarea gazului, prin intermediul unui jet puternic de lichid. Specialiştii în geologie atrag atenţia că se pot produce cutremure şi alunecări de teren după fracturarea hidraulică, în funcţie de natura solului. Mai mult, se pot înregistra şi accidente de mediu, prin contaminarea resurselor de apă potabilă din pământ.
(Gabriel Niculescu)