”Black Cube” îi vrea în libertate pe cei doi ”pioni”. Care este poziţia firmei de intelligence după reducerea mandatelor de arestare pentru Ron şi David!
Black Cube a ţinut să menţioneze că toate activităţile de pe teritoriul României au fost realizate în acord cu legea naţională, potrivit unui comunicat citat de The Times of Israel, arată news.ro.
”Nu există nicio urmă de îndoială că Black Cube a acţionat în România în acord cu legea, dar şi cu autorizarea şi permisiunea celor mai înalte eşaloane. Vom continua să acţionăm cu toată forţa pentru a ajunge la un final fericit pentru această situaţie, care să permită aducerea imediată acasă a lui Ron şi David”, se arată în comunicat.
Anterior, Black Cube a negat acuzaţiile aduse de procurorii români împotriva angajaţilor săi, susţinând că cei doi se ocupau de investigarea unor fapte de corupţie din interiorul executivului român.
Curtea de Apel Bucureşti a rejudecat contestaţia depusă de Ron Weiner şi David Geclowicz, arestaţi preventiv pentru spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi, şi a dispus reducerea mandatelor de arestare la 20 de zile.
Cei doi israelieni, care sunt angajaţi ai firmei israeliene de investigaţii private Black Cube sunt cercetaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. De altfel, în compania Black Cube a activat şi Meir Dagan – fost director al Mossad.
Anchetatorii au stabilit că, în cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.
(Gabriel Niculescu)