Chiar dacă ora de Religie este considerată opţională, elevii încă sunt constânşi să participe la acesta, deoarece de multe ori instituţiile de învăţământ nu le oferă şi alte variante pe respectivele liste de opţional.
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan, susţine că, deşi nu a mai auzit cazuri în care profesorii sau directorii să facă presiuni directe asupra elevilor să frecventeze ora de Religie, constrângerea există în continuare, doar că ia altă formă. „Religia este o opţiune, iar cei care nu optează au dreptul la o alternativă, neglijată de Minister. Când a apărut Ordinul de Ministru privind organizarea orei de Religie, s-a spus că vor fi nişte alternative, din care elevul putea să aleagă, însă aceste alternative nu au mai venit. Ca atare, mulţi copii stau în continuare la ora de curs. Astfel, şcoala constrânge prin faptul că nu oferă opţiuni”, a explicat preşedintele CNE, Vlad Ştefan.
Totodată, potrivit acestuia, există o situaţie paradoxală pentru că Religia este parte a trunchiului comun, deci obligatoriu, dar este opţională. „Se poate propune să se adopte un cadru similar mediului universitar, adică Religia sa deviă facultativă, nici optională, nici obligatorie, cum de foarte multe ori se întamplă”, a mai spus acesta.
Expertul în Educaţie, Marian Staş, susţine că presiunile sunt „feroce” şi că trebuie să treacă mult timp până când copiii nu vor mai fi obligaţi să facă Religia, care, în plan mai larg, este un un joc de influenţă al Biserici şi al Statului, scrie ziarul Adevărul.
„Presiunile există în continuare şi sunt ucigătoare, feroce. Ce se face în şcoală la ora de Religie nu are nicio legătură cu studiul Religiei. Este vorba de un joc de putere şi influenţă în relaţia Biserică – Stat, iar şcoala funcţionează ca un mecanism de control”, a spus Marian Staş.
Totodată, şi părinţii consideră că presiunile şi implicarea Bisericii sunt foarte mari în şcoli. „Eu mi-am înscris copilul acum la un liceu privat şi nu am probleme. Cu toate acestea, în opinia mea, în general presiunile sunt foarte mari. Biserica, în primul rând, face presiuni la nivel local”, a spus Domnica Macri.
Viorica Marin este una dintre mamele care au făcut cerere pentru ca fiica sa să nu frecventeze ora de Religie. Potrivit acesteia, deşi anul acesta, deocamdată copilul nu s-a plâns că profesorii i-ar fi făcut reproşuri, anu trecut situaţia a fost revoltătoare. „Profesorul de religie avea grijă ca atunci când o întâlnea în pauză pe fiica mea să-i reproşeze că este atee fiindcă nu frecventează ora de religie şi că va avea de suferit la Evaluarea Naţională. Mai mult, cum ora de Religie nu a putut fi plasată prima sau ultima în orar, fiica mea împreună şi alţi doi colegi stăteau cu bodyguard-ul pe holul instituţiei sau în curtea şcolii, iar a sta în curtea şcolii, iarna, ar fi însemnat boală curată. Am solicitat ca ea să urmeze alte cursuri opţionale, dar răspunsul a fost că nu poate angaja un profesor doar pentru 3-4 elevi. Atunci am convenit să meargă la bibliotecă”, a spus Viorica Marin.
Curtea Constitutionala a decis la sfârşitul anului 2014 că este neconstituţional articolul din Legea educatiei care spune că elevul poate să nu frecventeze Religia decât la solicitarea scrisă a elevului major sau a părintelui. Ca urmare, Legea educaţiei a fost modificată în 2015 astfel încât frecventarea orelor de Religie să se facă doar la cerere.