Guşă vorbeşte despre o SCHIMBARE a ORDINII MONDIALE după victoria lui Donald Trump
Consultantul politic a adus în discuţie ”involuţia lumii”, vizibilă în ultimii ani, spune el, nu doar la nivelul leadershipului politic, ci şi al mentalului colectiv, caracterizată prin oameni din ce în ce mai lipsiţi de cultură, care citesc tot mai puţin, care sunt frustraţi şi care, în baza acestor lucruri, când se simt păcăliţi, acţionează instinctiv.
Cei care înţeleg care pot fi consecinţele alegerii lui Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite au dreptul să fie chiar speriaţi, consideră Cozmin Guşă. ”Asistăm la imaginea unei schimbări de ordine mondială, iar acesta este un cuvânt care pentru geopoliticieni este un element determinant în evoluţia pe termen mediu şi lung a societăţii. Schimbarea de ordine mondială care se citeşte în spatele alegerii lui Trump în SUA este lucrul la care trebuie să ne gândim”, a completat acesta.
În viziunea consultantului politic, lumea de astăzi este dornică de aventură, ”în ciuda discuţiilor publice legate de faptul că ar trebui să fii un familist convins, aşa cum Trump nu este, să-ţi plăteşti taxele, aşa cum Trump n-a făcut, şi să nu agresezi femeile”. Această aventură, susţine Guşă, ne poate duce la instabilitate, ceea ce se va vedea în primul rând pe pieţele financiare şi apoi la nivelul structurilor de putere, nu doar în SUA, dar şi în ţările unde SUA au influenţă directă.
Cozmin Guşă precizează că fosta Primă Doamnă este un politician versat care ar fi putut să ofere siguranţă, care fost un partener al lui Clinton, mai degrabă, atunci când acesta a fost preşedinte, însă care a avut două mari dezavantaje în această campanie electorală.
În primul rând, spune consultantul politic, a avut dezavantajul mandatelor foarte slabe ale lui Barack Obama, care nu a neglijat doar Europa, ci întâi SUA, iar această decădere a clasei de mijloc, la nivelul veniturilor, este cauzată şi de strategia pe care a avut-o.
Al doilea mare dezavantaj al lui Hillary Clinton a fost că a avut susţinerea corporaţiilor multinaţionale, antipatizate de populaţie, susţine Guşă. ”A doua cauză este asocierea lui Clinton cu puternicul zilei – corporaţia multinaţinală, care de mult este mai bogată decât statele, care-şi impune voinţa peste tot pe planetă. Aceste corporaţii au devenit atipatizate pentru că de multe ori capitalul naţinal este distrus de ele şi susţinerea directă din partea lor atrage antipatie din partea celor care le urăsc. Înfrângerea nu este doar pentru Hillary Clinton, ci şi pentru sistemul economic din Statele Unite, cel dominat de corporaţiile multinaţionale care cu prea multă dedicaţie şi insistenţă au sustinut-o pe Clinton, ceea ce i-a creat un avantaj financiar, dar un mare dezavantaj de imagine, pentru că lumea, astăzi, este supărată pe această dictatură a multinaţionalelor, pe acest imperialism de tip economic care a fost foarte mult criticat până acum”, a explicat consultantul politic.
În ultimii ani, schimbarea a fost dramatică şi rapidă, afirmă Guşă, mărturisind că nu se aştepta ca Trump să fie ales vreodată preşedintele SUA. ”Lumea citeşte mai puţin, e nevoie de alte marionete, corporaţiile au devenit lacome, politicienii mint din ce în ce mai mult”, a adăugat acesta.