Guşă, despre suspendarea lui Coldea: „Este un moment unghiular în statul român”

De: Cancan
Publicat: 12/01/2017 | 20:01

„După 11 ani în care liderul de facto al SRI a fost Coldea, asistăm la un moment de schimbare, în care nu doar deciziile executive vor fi schimbate, dar şi calculele de influenţă – de la câmpul tactic sugerat de analişti până la relaţiile bilaterale pe care Coldea le avea”, susţine consultantul politic.

Cozmin Guşă consideră că este firesc ca Florian Coldea să părăsească funcţia de prim-adjunct al SRI. „Am fost ameninţat în fel şi chip pentru că am spus că nu este posibil ca cineva atât de implicat economic ca Ghiţă să aibă relaţii atât de amicale din partea şefilor de servicii secrete – Maior şi Coldea – excursiile, prietenia erau de notorietate pentru un cerc restrâns. Eu le-am şi spus public. Ghiţă, fiind învăţat de un general SRI să fie în folosul statului obţinând contracte cu statul pe care apoi le comisiona şi le livra chiar SRI-ului, a avut un comportament prepotent, în care se confunda cu cineva care chiar conduce România”, a precizat Cozmin Guşă.

Cozmin Guşă consideră că este important să se afle în ce măsură deciziile lui Coldea au fost influenţate fie de Maior, fie de Băsescu, fie de structura internă din SRI.

„Era de aşteptat. Când Ghiţă a furat sediul Realitatea TV a fost un moment în care instituţiile statului au contribuit. Scandalul Realitatea, despre care a vorbit Ghiţă recent, este unul în care ca între doi bătrâni infractori – Vântu şi Ghiţă – se proferează ameninţări pe spatele unor jurnalişti care încercau să facă treabă bună. Lupul tânăr l-a mâncat pe lupul bătrân”, a explicat Guşă.

În urma suspendării lui Coldea, se vor schimba multe la nivelul instituţiilor din SRI, la nivelul legăturilor cu partea din Justiţie, este de părere Cozmin Guşă.

„În ceea ce-l priveşte pe Eduard Hellvig, decizia de suspendare a lui Coldea este un gest de forţă, dar necesar, deloc negativ, coerent cu ceea ce a făcut până acum – precizie, determinare. Putem vedea o mână de fier într-o mănuşă de catifea. Speculaţiile şi presiunea pusă pe Iohannis au venit în pixul lui Hellvig. Dezvăluirile nu sunt legate de o prietenie, ci de un conflict de interese dintre directorul operativ al SRI şi un prestator şi câştigător de licitaţii la SRI. Biletele – plătite, probabil, de Ghiţă – ale acelor vacanţe pot fi interpretate mai degrabă ca un fel de mită”, a explicat Cozmin Guşă.

Traian Băsescu a venit în funcţia de preşedinte în anul 2004 „total nepregătit”, consideră consultantul politic. „De-abia acum ne dăm seama ce a generat laşitatea, neglijenţa şi prostia lui Băsescu. Nu a fost în stare să înveţe să administreze puterea”, susţine Cozmin Guşă, subliniind că „ne lovim de finalul unei epoci. Nu ştim dacă Florian Coldea e cel mai potrivit să plătească. A plătit şi Udrea”.