GHIŢĂ ÎN TOPUL CAUŢIUNILOR MONDIALE! E PESTE CELEBRUL MILIARDAR AMERICAN MADOFF!
Dacă echipa noastră v-a semnalat faptul că această sumă record depăşeşte cu mult orice cauţiune stabilită până în prezent de o instanţă de pe teritoriul ţării noastre (citeşte mai multe AICI), iată că acest record depăşeşte cu mult graniţele României, conform Business Insider. Astfel, deputatul Sebastian Ghiţă intră cu succes în topul celor mai mari cauţiuni stabilite în istorie, fiind urmat de nume cu rezonanţă atât în lumea afacerilor, cât şi în lumea politică.
Sebastian Ghiţă este acuzat că şi înainte de a deveni parlamentar, dar şi după ce a fost ales deputat, acesta a condus fără permis, controla numirea sau menţinerea în funcţii importante a unor persoane pe care le-a folosit apoi în ceea ce procurorii numesc „un mecanism infracţional” şi care contribuiau, prin funcţiile pe care le deţineau, la satisfacerea intereselor deputatului. Valoarea cauţiuni sale, stabilită ieri de DNA Ploieşti, este de 13 milioane de euro.
Sub acesta, în top se află Bernard Madoff, supranumit “omul care a prăbuşit America” şi considerat cel mai mare escroc financiar din istorie. Folosind “schema Ponzi” el a delapidat suma de 18 miliarde de dolari – devenind cel mai mare escroc de bursă din istorie. Faptele sale au fost descoperite în timpul crizei economice din 2007, iar în 2009 şi-a recunoscut vinovăţia. Cauţiunea sa a fost în valoare de doar 10 milioane de dolari.
Următorul este Bernard Ebbers, fostul director al WorldCom. Acesta a fost acuzat de conspiraţie, fraudă şi fals în acte după ce a modificat în declaraţiile legale valoarea companiei, la o diferenţă de 10 miliarde de dolari faţă de valoarea reală, pentru a ascunde faptul că avea pierderi ce duceau rapid la faliment. A fost anchetat şi pus sub acuzare în 2005, cauţiunea fiind stabilită tot în valoare de 10 milioane euro.
Al treilea situat sub recordul lui Sebastian Ghiţă din topul celor mai mari cauţiuni din istorie este Dennis Kozlowski, fostul director executiv al companiei Tyco International LTD. Prejudiciul provocat de acesta prin fraudă se ridică la valoarea de 600 milioane de dolari. Cauţiunea de 10 milioane a fost stabilită în 2005, la fel ca cea a lui Bernard Ebbers.
Deşi cu o sumă mai mică, în top intră şi duo-ul Jeff Skilling şi Andrew Fastow, foştii directori executivi ai companiei Enron. Aceştia au prăbuşit gigantul energetic prin acte de corupţie şi fraudă financiară. Deşi prejudiciul cauzat este unul masiv şi cu repercusiuni de durată, au primit drept cauţiune doar suma de 5 milioane de dolari fiecare.
Ultimul, dar nu cel din urmă este Marcus Schrenker, un manager american, care şi-a păcălit investitorii, ascunzându-le costurile reale şi cauzând un prejudiciu major. Acuzat în 2009, acesta a mers chiar mai departe în încercarea de a scăpa de consecinţe, încercând să-şi însceneze moartea. Nu a reuşit, primind drept cauţiune suma de 4 milioane de dolari.
(Andreea Laciu)