Gest MARE înainte de Sărbători pentru cei mici! Povestea uriaşului cadou făcut de Ion Ţiriac
Construcţia patinoarului Telekom Arena, singurul patinoar acoperit din zona Bucureşti-Ilfov, a necesitat o investiţie cuprinsă între 3,5 şi 3,9 milioane de euro, exclusiv fonduri private. Patinoarul are 500 de locuri, dar se va putea extinde în viitor la 1.000 de locuri.
Patinoarul face parte dintr-un complex sportiv pe care Ion Ţiriac plănuieşte să îl ridice în Otopeni pe suprafaţa a 20 de hectare. Complexul sportiv va include, pe lângă patinoar, 25 de terenuri de tenis, o sală de gimnastică şi ar putea să conţină şi o arenă de tenis capabilă să găzduiască turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy, ce nu va mai avea loc în Bucureşti în următorii doi ani din pricina problemelor pe care le are arena BNR, construită pe vremea regimului Ceauşescu.
„Este o investiţie mare, domnul Ţiriac are cam 120 de hectare aici şi complexul sportiv se va întinde pe 20 de hectare. S-a început cu patinoarul, iar lucrările au demarat acum şase săptămâni. Va fi un patinoar acoperit cu 500 de locuri, dar se poate extinde în viitor şi la 1.000. Va funcţiona 11 luni pe an şi îi va deservi pe copii şi pe toţi cei care vor dori să patineze. Deci copii de 5-6 ani, dar şi sportivii de la patinaj artistic, precum şi cluburile profesioniste de hochei. Undeva sus a ieşit loc şi de o sală de gimnastică. Costurile sunt de aproximativ 3,5-3,9 milioane de euro pentru finalizare, iar în fiecare an se adaugă costurile de întreţinere”, declara în luna septembrie Bogdan Enoiu, preşedinte al turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy şi directorul general al McCann Erickson România.
Scopul investiţiei pe care omul de afaceri Ion Ţiriac a făcut-o în patinoarul de la Otopeni este ajutorarea tinerilor care vor să înveţe să patineze sau să facă hochei şi nicidecum profitul. Patinoarul va fi administrat de către Fundaţia Ion Ţiriac. „Tarifele vor fi foarte, foarte jos, iar pentru copii gratis. Doar echipele profesioniste de hochei ar putea să plătească cheltuielile de întreţinere, dar patinoarul nu e făcut pentru profit”, declara Bogdan Enoiu în urmă cu două luni.
Şi Ilie Năstase, fostul coleg al lui Ion Ţiriac în echipa de Cupa Davis care a fost la un pas să cucerească „Salatiera de argint”, a insistat asupra scopului social şi educaţional pe care îl are investiţia. „În urmă cu două luni era plantat grâu aici, iar acum este prima construcţie sportivă privată susţinută de domnul Ţiriac. Acest patinoar este făcut în primul rând pentru copii, iar aceştia vor veni cu autocarul. Deocamdată este unul, dar vor mai fi patru-cinci. Este nevoie de astfel de lucruri pentru că avem nevoie de sănătate şi trebuie să investim în sport. Este un lucru extraordinar pentru copiii şi sportivii care se duceau la mall sau cine ştie pe unde pentru a se antrena”, declara Ilie Năstase în urmă cu două luni.
Fosta campioană olimpică Andreea Răducan priveşte şi ea cu mare entuziasm investiţia făcută de Ion Ţiriac şi speră că viitorii campioni la gimnastică ai României se vor pregăti în sala de gimnastică din interiorul patinoarului Telekom Arena. „Ar fi frumos să reuşim să adunăm copii şi din Otopeni, să le arătăm ce înseamnă gimnastica, iar în viitor să îi direcţionăm către performanţă”, declara Andreea Răducan la începutul lunii septembrie, după ce a vizitat patinoarul.
Ion Ţiriac, membru al International Tennis Hall of Fame şi fost manager al legendarilor jucători de tenis Guillermo Villas şi Boris Becker, este una dintre puţinele persoane care mai fac ceva pentru sportul românesc. Ion Ţiriac le-a cerut recent conducătorilor ţării să aloce aproximativ 1.6 miliarde de euro pentru revitalizarea sportului românesc, care se află într-o situaţie dificilă. „Plătesc taxe de-mi sar ochii… Din tot PIB-ul, sportul merită 1%! Oare nu toţi în ţara asta au copii? N-au nepoţi, n-au vecini? Nu merită şi ei 1%? Că nu fug banii în Ungaria, rămân aici. Noi nu mai avem nici infrastructură umană, nimic. Chiar nu le e ruşine? Nu vă e ruşine că nu ne-am calificat la Olimpiadă la gimnastică? O să mă dea afară şi din ţară, dar eu aşa gândesc şi aşa o văd!”, a declarat Ion Ţiriac la un post TV. „Şi învăţătorii, şi poliţiştii, şi pensionarii, toţi au copii. Uitaţi-vă unde am ajuns şi încet-încet ne ducem şi mai la vale! Liderul trebuie să o ia de la zero şi să facă ceva!”, preciza omul de afaceri.
„Eu nu vreau nicio medalie, nimic, dar am cumpărat autobuzul, mă duc la şcoală, iau clasa şi o duc la patinoar. Autobuzul aşteaptă sa termine ora de hochei şi îi duce înapoi. Ungurii au lege că un copil trebuie să patineze o oră pe săptămână şi să înoate”, explica Ion Ţiriac, legat de patinoarul pe care l-a construit în Otopeni.
În aşteptarea inaugurării patinoarului construit în Otopeni, evenimentul urmând să aibă loc pe 7 decembrie, Ion Ţiriac a vizitat un patinoar al unei mici comunităţi din Canada, Yunesit’in, din districtul Chilcotin al regiunii British Columbia.
Comunitatea nu numără mai mult de 400 de membri, dar cu toate acestea dispune de un patinoar.
Astfel, având în vedere faptul că din 2013 până în prezent hocheiul bucureştean a pierdut 500 de juniori şi 3 cluburi specializate în această ramură sportivă, aşa cum au anunţat oficialii din conducerea Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, omul de afaceri Ion Ţiriac subliniază importanţa pe care o are existenţa unui patinoar construit conform celor mai noi standarde în domeniu pentru dezvoltarea sporturilor pe gheaţă atât la nivel local, în Bucureşti, cât şi în întreaga ţară.