Arpad Paszkany, fostul patron al echipei de fotbal CFR Cluj şi naşul băiatului lui Cătălin Măruţă, a fost audiat, joi, în calitate de suspect, de procurorii DIICOT , într-un caz de delapidare de aproape 8,5 milioane de euro. CANCAN.ro dezvăluie ce s-a întâmplat după ce clubul a intrat în insolvenţă şi ce au făcut jucătorii care aveau bani de încasat.
Potrivit anchetatorilor, faptele din acest dosar au fost comise prin firme off-shore din Cipru şi din Seychelles care au prestat servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv. În urmă cu un an, foştii fotbalişti de la CFR Cluj au contestat apariţia unui off-shore la masa credală a societăţii care administrează clubul. În spatele acestuia pare că se află o adevărată tactică de recuperare a banilor împrumutaţi de diverşi oameni de afaceri. Chiar dacă au participat şi în Champions League, oficialii din Gruia nu au putut fenta insolvenţa! Iar din tot acest proces, jucătorii au ieşit cel mai rău, şi asta pentru că mulţi dintre ei au fost nevoiţi să renunţe la sume importante din restanţele financiare pe care clubul le avea către ei. Mulţi s-au înscris la masa credală, însă şi aici au avut parte de surprize.
Pe lista celor care au de recuperat bani se află şi un off-shore din Anglia, Evesham Holdings LTD, înscris cu aproximativ 1,2 milioane de euro! Iar fotbaliştii, cei care au contestat în faţa judecătorului prezenţa firmei în tabelul creditorilor, dar şi oamenii legii, au început să-şi pună întrebări.
Conform celor de la clujust.ro, în spatele celor de la Evesham se află un alt off-shore, de data asta din Cipru. Este vorba de Setcrest Limited, cei care au perfectat un contract de cesiune de creanţă către Evesham. Setcrest are sediul în Anglia şi apare că şi-a întrerupt activitatea în 2009. Domeniul de lucru ar fi fost, cităm: “construieşte şi vinde calculatoare personale şi notebook-uri .Interesant, dezvaluit de sursa citată, este că în România, conform adresei trecute în tabelul creditorilor, acest off-shore are sediul într-o clădire care aparţine lui Arpad Paszkany şi fostei lui soţii, Kinga. Setcrest a preluat şi o creanţă de la Ştefan Gadola, cel care, între 2014 şi 2015 a împrumutat clubul CFR Cluj. Acesta este fost acţionar minoritar la CFR şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte.
Prejudiciu de peste 8 milioane de euro
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj fac cercetări într-o cauză în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată. Potrivit procurorilor, în perioada 2008 – 2013, mai multe persoane cu atribuţii de gestiune sau administrare la o societate comercială care deţine un club sportiv şi-au însuşit suma de 8.485.682 de euro din patrimoniul firmei respective. ”S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către un membru al grupului. Din cercetările făcute în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte”, se arăta într-un comunicat al DIICOT. Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat în actele contabile ale societăţii comerciale cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale ori au evidenţiat operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciul datorat bugetului de stat fiind de aproximativ 1.500.000 de euro. Tot joi, procurorii au făcut mai multe percheziţii şi la locuinţa din Cluj a preşedintelui clublui de fotbal Iuliu Mureşan, dar şi la cea a fostului patron al CFR Arpad Paszkany, cei doi fiind şi audiaţi.