Dedesubturile dosarului ”Onţanu”
UPDATE 24.03.2016
Omul de afaceri Cristian Borcea este denunţător în dosarul primarului Neculai Onţanu, acesta fiind cel care a intervenit la edil pentru ca un proprietar să beneficieze de retrocedarea nelegală a unui teren, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.
Onţanu a fost ridicat de procurori şi dus cu mandat la sediul DNA, în acelaşi dosar fiind reţinută şi Loredana Radu, avocată a fostului premier Victor Ponta, dar la care acesta a renunţat între timp.
Dedesubturile acestui dosar îi plasează pe Onţanu şi pe avocata Radu în imediata apropiere a fostului vicepremier Gabriel Oprea. Între politician şi avocată ar exista (spun sursele noastre) un grad de rudenie, Loredana Radu fiindu-i nepoată, dar şi o legătură de ordin financiar. Fiica lui Oprea, Ana Maria (căsătorită Tudor), a fost angajată la cabinetul Loredanei Radu. De altfel, avocata s-a ocupat de înregistrarea la Tribunal a USL precum şi a Alianţei de Centru Stânga PSD-UNPR între Victor Ponta şi Gabriel Oprea
Iată comunicatul oficial al procurorilor:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, într-un dosar constituit ca urmare a unei sesizări formulate în anul 2016, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 martie 2016, a inculpatului
ONŢANU NECULAI, primar al Sectorului 2 al municipiului Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.
De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecta
RADU LOREDANA-CLAUDIA, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– spălare de bani.
Din ordonanţele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora:
În perioada 2006 – 2007, inculpatul Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991.
După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare – cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil.
În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot către suspecta Radu Loredana Claudia.
Preţul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro). În contractul încheiat cu suspecta Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preţ total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.
În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia. Suprafaţa de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea inculpatului Neculai Onţanu şi avea o valoare de piaţă de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacţiilor fictive.
Inculpatului şi suspectei li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 şi 307 Cod de procedură penală. La data de 24 martie 2016, inculpatul Onţanu Neculai urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.