Dacian Cioloş a susţinut, miercuri, ultima sa conferinţă de presă în calitate de premier al României. Cioloş a vorbit despre obiectivele pe care le-a urmat în anul de guvernare pe care l-a avut la dispoziţie, subliniind contextul în care a luat fiinţă Guvernul condus de el.
Dacian Cioloş şi Guvernul condus de el au ajuns la final de mandat! Premierul a susţinut, miercuri, ultima sa declaraţie de presă în care le-a prezentat românilor obiectivele avute pe parcursul guvernării sale şi ceea ce a reuşit să ducă la bun final. Cioloş a subliniat condiţiile speciale în care a luat fiinţă Guvernul condus de el şi faptul că nu au putut să se ocupe numai de rezolvarea problemelor curente căci, pe parcurs, au apărut probleme ”ascunse timp de mai bine de 20 de ani”.
”Este ultima mea intervenţie în calitate de prim-ministru. intenţia mea este să fac un scurt bilanţ al mandatului meu. As vrea sa pornim de la punctul de inceput al acestui Guvern, sa reamintim in ce context s-a instalat acest guvern, pentru a intelege mai bine misiunea pe care si-a asumat-o si cum si-a indeplinit-o. A aparut intr-un context economic si social special. A fost o formula exceptionala a acestei guvernari si in acest context am beneficiat de o sustinere politica relativ volatial in Parlament, ceea ce a ingreunat luarea unei decizii. Au fost asteptari foarte mari si presiuni foarte mari sa demareze reforme si sa intervina in domenii. Au iesit iveala probleme in aceasta perioada, astfel ca Guvernul nu avea cum sa abordeze aceste probleme frontal. La Sanatate au fost probleme care nu au fost abordate frontal. Amintesc de problema biocidelor, de problema medicamentelor. La Educatie, va amintiti de discutiile despre doctorate. In domeniul Muncii, dincolo de problema salarizarii, care a ramas pe masa Executivului, problemele legate de somajul cronic, coroborate cu probleme de saracie din zone defavorizate. Cu aceste domenii, nu aveam cum sa ne limitam doar la administrarea treburilor curente, eram impinsi sa abordam aceste lucruri frontal si sa incepem anumite reforme, chiar daca eram constienti ca nu puteam deschide toate fronturile de reforma intr-un an de zile. La discursul de investire, am spus ca vom incerca sa venim cu un alt mod de abordare a guvernarii, bazat pe transparenta, dialog. Am transparentizat pe cat posibil procesul de guvernare. Am transparentizat si actul de decizie guvernamental. Am creat registrul unic al transparentei intereselor, acel registru in care structurile de lobby sunt solicitate sa se inscrie si am declansat si un proces de debirocratizare, chiar daca e un proces mare si sunt multe de facut. Ne-am asumat organizarea unor alegeri corecte. Am folosit pentru prima data un sistem de control impotriva votului multiplu. Apoi, am promis in Parlament ca vom fi un guvern care vom veghea la independenta Justitiei si ca vom sprijini lupta impotriva coruptiei. Am finalizat Strategia Nationala Anticoruptie, cu un plan de actiune detaliat, am operationalizat si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Imobilizate. Cel mai important, am spus atunci ca prin masurile pe care le vom lua dorim sa continuam trendul ascendent al economiei Romaniei.
Suntem intr-o situatie economica de aproape 5 la suta, cea mai mare din UE. Sigur, este rezultatul unor masuri luate in mai multi ani, dar masurile luate in ultimul an in sistemul economic a stimulat increderea investitorilor in Romania. A crescut numarul locurilor de munca, inclusiv in sectorul privat. A scazut numarul somerilor cu peste 90.000, scazand somajul de la 4,9 la 4,7 la suta. Anul acest am atins un nou prag minim al costurilor de finantare externa. Anul acesta am avut un nivel minim al costurilor de finantare externa. Aceste date nu sunt doar cifre, cresterea aceasta economica a avut deja un impact pozitiv si in buzunarele romanilor, cum le place unor politicieni sa spuna. Chiar si pensiile au crescut, cu 5 la suta. Am crescut si salariul minim in 2016, cu 200 de lei. Dar dincolo de asta am inteles ca e nevoie de masuri care sa stimuleze locuri de munca. Am venit cu masuri suplimentare pentru ocuparea fortei de munca, reducerea somajului. Cresterea economica nu se poate decreta printr-un act. Principalul impact pozitiv pe care o crestere economica il paote avea in buzunarele romanilor este prin crearea de locuri de munca in economia reala. Dincolo de aceste aspecte economice, am pus Sanatatea si Educatia in topul prioritatilor.
Am venit in acest an cu cresteri salariale si in domeniul Sanatatii, si in domeniul Educatiei. Am rezolvat si problema remuneratiei garzilor medicilor, am venit cu masuri care sa asigure o mai buna perormanta a managementului in spitale.
Am venit pentru prima data dupa multi ani de zile cu o abordare strucutata a politici de resurse umane in domeniul Sanatatii, dar si cu proiecte de infrastructura in domeniul Sanatatii, ma gandesc aici si la avansarile pe care le-am putut face pentru cele trei spitale regionale.”, a declarat Dacian Cioloş în ultima lui apariţie în calitate de premier al României.