Cum să fii de nota 10 în bucătărie. ”Casanova de la Masterchef” îţi vinde pontul pentru masa de Revelion!
Meniul pentru Noaptea dintre Ani:
– sarmale
– piftie (la alegere de curcan, pui sau porc)
– salată de boeuf
– peşte (ca să fii alunecos)
– friptură de porc
– Coş de Sărbători
– cozonac
Reţeta specială a lui Gabi Godeanu: sarmale
Ingrediente:
– ceapă tocată
– morcov ras
– bulion
– orez
– carne de porc tocată
– cimbru
– piper
– foi de dafin
Se călesc ceapa, morcovul, bulionul şi orezul, apoi se sotează. Se amestecă după aceea carnea de porc tocată cu cimbru, piper şi dafin. Se amestecă prima parte (formată din ceapă, morcov, bulion şi orez) cu cea de a doua (formată din carne tocată, cimbru, piper şi dafin) şi se lasă o oră „la liniştit” (să prindă gust). Se pun 3-4 foi de varză pe fundul cratiţei şi se aranjează sarmalele în formă de cerc până se umple 3 sferturi din cratiţă. Se adaugă apă şi se pune la cuptor 45 de minute.
Coşul de Sărbători
În plus, pe lângă celebra sa reţetă de sarmale, Gabriel Godeanu ne-a mai prezentat şi un alt preparat denumit sugestiv Coşul de Sărbători, un fel de mâncare inedit şi nu foarte greu de făcut. Iată cum se prepară:
„Se face din muşchi de porc, care se taie cubuleţe de un centimetru. Pentru o porţie de 250 de grame, carnea se separă în două, iar o jumătate este dată prin aizena (n.r.: faină din gluten), iar cealaltă prin mălai. Pe urmă, aceasta se prăjeşte în baie de ulei, se scoate şi se tapetează cu serveţele. Pentru coşulet se foloseşte un foietaj, care se bagă la cuptor pe un capac rotund. Cuptorul se dă la 150-180 de grade Celsius, iar timpul este de circa 20 de minute“, ne-a spus Gabi Godeanu. Dupa ce trece timpul, acestea se scot şi se lasă la răcit.
Următorul pas este tocarea legumelor, ceapă, dovlecei şi asparagus proaspăt, iar ultimul trebuie tăiat felii foarte subţiri. Morcovii se taie Julien.
„Se blanchează legumele separate, apoi se trag toate la tigaie cu unt şi cognac. Se pune untul în tigaie, apoi legumele, sare, piper, iar când încep să sfârâie se pune şi cognacul. Când încep să se prăjească se flambează şi se adaugă gravy (n.r.: sos brun). După ce s-au făcut toate acestea se trece la montatul farfuriei. Prima oară se pune foietajul, se pune carnea în coşuleţ, iar peste se aşază, cu ajutorul unei linguriţe, legumele cu sosul, apoi se ornează cu o frunză de busuioc. Să aveţi poftă bună şi Sărbători fericite”, a mai adăugat simpaticul bucătar.
A treia reţetă specială a lui Godeanu: cozonac
Ingrediente:
– făină
– ouă
– zahăr
– lapte
Separat se face maiaua (drojdie+făină+apă caldă). Cele trei componente ale ei se amestecă şi se lasă la crescut un sfert de oră. După ce a crescut maiaua, se amestecă cu cealaltă parte: făină, ouă, zahăr, lapte.
După ce s-au amestecat toate ingredientele, se adaugă unt topit până se omogenizează compoziţia. În momentul în care se desprinde aluatul de pe mâini, compoziţia e gata şi se lasă la crescut 2 ore.
Se bagă la cuptor 45 de minute la foc mic. Când se scoate de la cuptor, se dă cu albuş amestecat cu zahăr.