Sunt multe regimuri de slăbit are circulă la ora actuală pe Internet. Unele sunt atât de fanteziste încât nu poţi să nu te întrebi cine rezistă zile în şir să mănânce numai cereale fade sau numai cărnuri grase sau numai vegetale la abur?
Există câteva indicii clare că o dietă nu este deloc ceea ce trebuie pentru organism şi pentru sănătate. În primul rând dacă aceasta promite o slăbire în timp record, nu este bună. Nici un regim n-ar trebui să ducă la o scădere ponderală mai mare de 800 de grame-1 kilogram pe săptămână.
Apoi, dietele cu prea puţine calorii sunt iar o capcană pentru că odată ce-i dăm organismului puţin, acesta va avea tendinţa să-şi facă rezerve pentru a putea supravieţui. Aşa că efectul ar putea fi întârzierea eliminării kilogramelor în plus şi recâştigarea lor într-un număr şi mai mare după încetarea curei de slăbire.
O dietă care nu funcţionează este şi cea în care predomină anumiţi nutrienţi şi lipsesc alţii. De exemplu, multe diete merg pe eliminarea unei cantităţi mari de carbohidraţi din meniu. E drept că este în regulă să renunţăm la zahăr, paste, orez alb, cartof şi pâine albă. Însă trebuie să consumăm cu măsură pâine neagră, orez integral, legume şi fructe.
O altă dietă care nu va funcţiona este aceea care nu mizează pe dimensiunea porţiilor. Iluzia că putem mânca oricât dintr-un anumit aliment este periculoasă: pe termen lung, întreţine ideea că putem mânca oricât din alimentele sănătoase. Însă şi acestea au calorii şi pot îngrăşa.
Răzvan Sava